Πώς θα λάβουν το επίδομα ανεργίας γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

Με μια απλή αίτηση στον ΟΑΕΔ ή στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας του αιτούντα θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας ύψους 360 ευρώ το μήνα δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί.

Επίσης το επίδομα ανεργίας αφορά σε φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, εργολήπτες και λοιπούς ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ.

Το επίδομα ανεργίας θα μπορεί να καταβληθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ για την «παύση ασφάλισης».

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας
Προϋπόθεση είναι να έχουν κλείσει την επιχείρησή τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Ή να έχουν εισόδημα έως 4.219 ευρώ το χρόνο. Έτσι, θα το λάβουν για διάστημα από 3 έως 9 μήνες.

Η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους δεν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο. Ειδικά για υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ, μέλη εταιρειών ή μέλη ΔΣ ΑΕ, η διακοπή είναι απαραίτητη ούτως ή άλλως.

Κριτήρια επιλεξιμότητας αποτελούν η συμπλήρωση 3 ετών ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία, καθώς και η καταβολή της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Ειδικά για όσους διέκοψαν δραστηριότητα το 2012 απαιτείται ένα έτος καταβολής εισφορών. Όσοι έκλεισαν βιβλία το 2013 δικαιούνται το επίδομα με τουλάχιστον δυο έτη εισφορών.

Εισοδηματικό κριτήριο
Οι αιτούντες το βοήθημα εντός του 2018 πρέπει να προσκομίζουν εκκαθαριστικά 2016 και 2017. Το ατομικό καθαρό εισόδημα των δυο προηγούμενων ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, ενώ το οικογενειακό τα 30.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα