Πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά αυτόν τον χειμώνα

Το ακριβό πετρέλαιο ωθεί τους καταναλωτές σε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να έχουν οικονομική θέρμανση, όπως είναι το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, η ηλιακή θέρμανση ή οι αντλίες θερμότητας.

Η τιμή του πετρελαίου φέτος το χειμώνα μπορεί να «καίει» αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να «παγώσουν» για άλλη μια χρονιά.

Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης υγρών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης,  η μεσοσταθμική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε στο 1,139 ευρώ/λίτρο. Πρόκειται για μία τιμή η οποία καθιστά απαγορευτική για πολλούς την αγορά πετρελαίου ή έστω την παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων.

Η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στις Κυκλάδες, όπου η τιμή διαμορφώνεται στο 1,290 ευρώ/λίτρο ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η τιμή ήταν λίγο πιο μειωμένη  στο 1,12 και στο 1,127 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Φυσικά το ακριβό πετρέλαιο σε συνδυασμό με τον ήπιο – για την ώρα – χειμώνα, ενισχύουν τη στάση «αναμονής» που τηρούν οι καταναλωτές, οι οποίοι κατά την τελευταία τριετία κατευθύνονται προς εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, η ηλιακή θέρμανση ή οι αντλίες θερμότητας.

Φυσικό αέριο: Οικονομικό και οικολογικό αρκεί … να υπάρχει δίκτυο

Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει δίκτυο στην περιοχή ώστε να μπορεί η οικία να έχει πρόσβαση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος για ένα πακέτο εγκατάστασης φυσικού αερίου σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία με επιτοίχιο λέβητα ξεκινά από 2.000 ευρώ (θέρμανση και ζεστό νερό). Για μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων το κόστος μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ περίπου αλλά τα παραπάνω ποσά μειώνονται σε περίπτωση που συμμετέχουν στα προγράμματα επιδότησης.

Ειδικά όσον αφορά στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου, αυτή επιδοτείται και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιχορήγηση της μετατροπής.

Κλιματιστικό: Λύση «σαλονιού» για τους περισσότερους Έλληνες

Μπορεί οι Έλληνες να λυπούνται να διαθέσουν χρήματα για πετρέλαιο, σίγουρα όμως δεν λυπούνται να διαθέσουν χρήματα για κλιματιστικό. Σύμφωνα, με μια έρευνα αγοράς και όπως προκύπτει, ένα κλιματιστικό ισχύος 12. 000 btu καταναλώνει ρεύμα αξίας 0,15-0,21 ευρώ την ώρα , ένα αντίστοιχο ισχύος 18.000 btu καταναλώνει ρεύμα αξίας 0,22-0,31 ευρώ την ώρα και ένα κλιματιστικό ισχύος 24.000 btu καταναλώνει ρεύμα αξίας 0,30-0,43 ευρώ την ώρα.

Σε σχέση με το πετρέλαιο και τις «επιπλοκές» σε επίπεδο συνεννόησης  με τους  ιδιοκτήτες που μπορεί να έχει η χρήση του, το κλιματιστικό θεωρείται μια πιο «αυτόνομη» λύση. «Κάθε χρόνο αυξάνονται οι πελάτες που αγοράζουν κλιματιστικά το χειμώνα καθώς το θεωρούν πιο οικονομική λύση. Αγοράζουν τουλάχιστον ένα το οποίο το εγκαθιστούν στο σαλόνι και συνήθως σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμη στην κρεβατοκάμαρα το οποίο καλύπτει τις ανάγκες για ψύξη.  Δεδομένου ότι δεν ανάβουν πλέον τα καλοριφέρ, το κλιματιστικό αποτελεί μια άμεση λύση η οποία δεν κοστίζει ιδιαίτερα καθώς για ένα κλιματιστικό σχετικά μεγάλης ισχύος (18.000-24.000 btu), η τιμή αγοράς ξεκινά από τα 600 ευρώ», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, o κ. Λώλος Θεόδωρος, ιδιοκτήτης επιχείρησης συστημάτων θέρμανσης.

Θέρμανση με ηλιακή ενέργεια

Μία ακόμα επιλογή για την εκμετάλλευση της δωρεάν και μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ηλιακής ενέργειας εκτός της παραγωγής ρεύματος, είναι και η θέρμανση κατοικίας.

Στην Ελλάδα οι ώρες ηλιοφάνειας την χειμερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα πολλές και δεδομένης της υψηλής μέσης θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος, μπορούμε σχετικώς εύκολα να καλύψουμε μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών μιας κατοικίας, και ακόμα ευκολότερα ενός επαγγελματικού ή βιομηχανικού χώρου που λειτουργεί μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με την μελέτη του Κ.Α.Π.Ε , σε μία κατοικία εάν εγκαταστήσουμε εμβαδόν συλλεκτών ίσο με το 20% της προς θέρμανση επιφάνειας θα κερδίσουμε το 40% – 50  % της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση στην σεζόν.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την επιχείρηση ειδών ψύξης/θέρμανσης  «Κουμπαράκης», το κόστος ενός συλλέκτη αυτής της κατηγορίας ανέρχεται στα 150 -200 € / m2.

Αντλίες θερμότητας: Επένδυση που κερδίζει έδαφος παρ’ όλο το κόστος

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας είναι υψηλό αλλά η απόδοση μπορεί να  ξεπεράσει και το 60% σε σχέση με συμβατικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Η αντλία θερμότητας είτε χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε τους εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα και θεωρείται σύστημα υψηλού βαθμού απόδοσης  (COP), ο οποίος για τις αντλίες αέρα-νερού κυμαίνεται από 2,5 έως 3 ενώ στην περίπτωση των γεωθερμικών αντλιών (νερού – νερού) μπορεί να φτάσει και το 5.

Αναφερόμενος στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης, ο κ. Λώλος Θεόδωρος, σημειώνει ότι αυτό ξεκινά από 4.000 ευρώ και ότι η απόσβεση γίνεται σύντομα καθώς επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται να επενδύσει σε συστήματα θέρμανσης και ένας επιπλέον λόγος είναι και το νέο “Εξοικονομώ”, το οποίο έχει τονώσει τη ζήτηση για τις αντλίες θερμότητας», αναφέρει.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα