Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα «πειραγμένα» POS

pistotiki-karta-xreostiki-kartaΕιδικά τερματικά μηχανήματα, τα λεγόμενα POS, συνδεδεμένα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να μεταφέρονται απευθείας εκτός Ελλάδος, εντόπισαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτοντας διακίνηση μαύρου χρήματος και ταμειακές μηχανές- βιτρίνες.

Σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία εξαρθρώθηκε το πρώτο μεγάλο κύκλωμα που έφερνε και διέθετε στην Ελλάδα συσκευές εκκαθάρισης πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στο εξωτερικό. Η «επιχείρηση» έχει έδρα στο Καματερό και οι έρευνες αποκάλυψαν πωλήσεις 1195 συσκευών σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έγιναν 24 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 164 POS.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Εμ. Πλουμής εξήγησε πως η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό, απαγορεύεται από την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με τα capital controls κι έτσι σχηματίστηκε δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις. Ο γγ Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιστιλής ανέφερε την πλευρά της φοροδιαφυγής καθώς αν οι συναλλαγές δεν εκκαθαρίζονται στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος.

Οι κάτοχοι των συσκευών αυτών έκαναν πωλήσεις με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με τα ποσά να μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να «εξαφανίζονται» για την εφορία- και δεν πληρώνονταν φόροι και ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, εφόσον τα χρήματα βρίσκονταν στο εξωτερικό, υπήρχε η δυνατότητα ελεύθερης μεταφοράς τους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί περιστατικά που η πληρωμή γίνεται κανονικά μέσω POS αλλά οι υπάλληλοι του ταμείου δεν δίνουν στους πελάτες παρά μόνο την απόδειξη που εκδίδει το POS και όχι και την απόδειξη από την ταμειακή. Με τον τρόπο αυτό κρύβονται από την εφορία οι πραγματικές εισπράξεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα