Πύραυλοι, απειλές και διπλωματία για το πετρέλαιο

Εκκλήσεις από Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σε Ισραήλ και Ιράν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην πυροδοτήσουν περαιτέρω την ένταση. Σφοδρή αντεπίθεση από το Ισραήλ, που βομβάρδισε τις υποδομές των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν υποδεικνύει ως μονόδρομο την αντίσταση.

Μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε υποδομές των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία ως αντίποινα στην επίθεση του Ιράν με 20 πυραύλους, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η ισραηλινές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η άμεση εμπλοκή του Ισραήλ, μετά από χρόνια κρυφής δράσης κατά τα οποία στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες, αποτελεί την αρχή ενός νέου σταδίου επιθετικότητας, που έρχεται μετά την αποτυχία των τρομοκρατικών ομάδων. Οι ενέργειες του Ισραήλ μόνο την ένταση θα αυξήσουν».

«Εύχομαι όλοι να πήραν το μήνυμα» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Η Haaretz μετέδωσε ότι πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις του εβραϊκού κράτους στη Συρία εδώ και δεκαετίες με την εκτόξευση 70 πυραύλων από 28 μαχητικά F15 και F16, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο άμυνας, που πρόσθεσε ότι οι συριακές δυνάμεις κατέρριψαν περισσότερους από τους μισούς πυραύλους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, γνωστοποίησε  σήμερα ότι η Μόσχα παρότρυνε Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν ενέργειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «σπιράλ» σύγκρουσης, και πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε το θέμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τη Ρωσία την Τετάρτη. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εξωτερική επιρροή από την Ουάσινγκτον στους εταίρους του Ιράν και ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία αποτελεί παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στην Επαναστατική Φρουρά του Ιράν και τον αρχηγό της για την επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 23 μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι 3  άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγόρησε απευθείας το Ιράν για επίθεση σε ισραηλινό έδαφος.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χέικο Μάας, μετά τη συνομιλία του με τον Λαβρόφ στη Μόσχα, είπε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η διεθνή πυρηνική συμφωνία του Ιράν, το οποίο πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Ο πρώτος σημείωσε ότι για τη Μόσχα «είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση» και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία να συνεχίσουν να τηρούν με υπευθυνότητα τις δεσμεύσεις τους.

Και ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα το πρωί την «αποκλιμάκωση» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ θα συζητήσει το ζήτημα με την Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους.

Το Παρίσι κάλεσε τους δύο αντιπάλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή» και το Ιράν να αποφύγει κάθε «στρατιωτική πρόκληση» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις του Ιράν από τη Συρία σε ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν.

Η Γαλλία «απαιτεί το Ιράν να απέχει από κάθε στρατιωτική πρόκληση και προειδοποιεί ενάντια σε κάθε πειρασμό για περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που πρόσθεσε ότι η χώρα της «επαναδιατυπώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδικάζει κάθε απόπειρα υπονόμευσής της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γαλλία επιθυμεί «να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με το Ιράν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η οποία θα περιλαμβάνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή».

Ακόμη, η Βρετανία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν υποστηρίζοντας το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να αμυνθεί και κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να σταματήσει η νέες ιρανικές επιθέσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Οι σκληροπυρηνικοί λένε «όχι στην διπλωματία»

Από την πλευρά της η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν ανακοίνωσε ότι η διπλωματία δεν θα βοηθήσει το Ιράν και υπέδειξε ως μονόδρομο την  αντίσταση.

«Οι εχθροί του Ιράν δεν επιδιώκουν στρατιωτική αντιπαράθεση» δήλωσε. «Θέλουν να πιέσουν τη χώρα μας με οικονομική απομόνωση … Η αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των εχθρών και όχι διπλωματίας», ανέφερε ο ίδιος.

Έκανε τις παρατηρήσεις ώρες αφού το Ισραήλ κατηγόρησε τις ελίτ των ιρανικών δυνάμεων να πυροδοτήσουν ένα φράγμα βλήματος στο βορρά, μόνο μία ημέρα μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, στέλνοντας κτυπήματα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα