Πότε Ξεκινούν οι Έρευνες για τους Υδρογονάνθρακες

 Με έκπληξη αλλά και ικανοποίηση υποδέχτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Στελέχη των δύο εταιριών, μιλώντας στο Euro2day.gr, δηλώνουν έκπληκτοι για αυτή την εξέλιξη καθώς την ανέμεναν περί τα τέλη του μήνα και ως εκ τούτου εκφράζουν την ικανοποίησή τους, καθώς διακρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και να στηρίξει πολιτικά τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο στις 3 Απριλίου. Αν και όπως παρατηρούν τα ίδια στελέχη, «πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τις περιοχές «ΒΔ Πελοπόννησος», «Άρτα -Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία», εντούτοις είναι ιδιαίτερα θετικό πως οι διοικητικές αποφάσεις επιταχύνονται».

ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas αναμένουν τώρα τον προσδιορισμό του χρόνου της υπογραφής των συμβάσεων με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κυρίως το πότε αυτές θα πάνε προς κύρωση στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, τα ΕΛ.ΠΕ για τις περιοχές που τους ανήκουν «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Άρτα -Πρέβεζα» καθώς και η Energean Oil & Gas για το «οικόπεδο» της Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς.

Το ενδιαφέρον σε σχέση με αυτές τις περιοχές εστιάζεται στην Energean Oil & Gas μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε με τον πολυεθνικό κολοσσό Repsol. Η ισπανική εταιρία μπαίνει ως operator στις έρευνες στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα η ελληνική εταιρία έχει χαρακτηρίσει τις δύο περιοχές ως στρατηγικής προτεραιότητας για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο σχεδιασμός της πάντως είναι να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες το 2019. Θα έχουν προηγηθεί οι διαδικασίες για τη συλλογή των υπαρχόντων δεδομένων από παλιότερες έρευνες και η επεξεργασία τους.

Επίσης, η Energean Oil & Gas αναμένει και την εκδίκαση της προσφυγής της στο ΣτΕ για το «οικόπεδο» της «Άρτας -Πρέβεζας», όπου είχε προσφύγει κατά της απόφασης για ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στην περιοχή των ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ, από την πλευρά τους, μπορούν να υπογράψουν με το ΥΠΕΝ τη σύμβαση παραχώρησης του προαναφερόμενου «οικοπέδου» και ταυτόχρονα προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους. Μετά την κύρωση των συμβάσεών τους από τη Βουλή θα αξιολογήσουν με τη σειρά τους τα υπάρχοντα δεδομένα από παλαιότερες σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές και ταυτόχρονα θα διενεργήσουν και νέες. Οι εκτιμήσεις τους για τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις τοποθετούνται στη διετία 2020-2021.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα