«Πόλεμος» στη Βουλή για τον Νίκο Μπελογιάννη

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τις ακροδεξιές τοποθετήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά και της… Νέας Δημοκρατίας που σπιλώνουν την μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του ΔΣΕ, Νίκο Μπελογιάννη που εκτελέστηκε το 1952 .

Η δίκη  έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, ενώ έμειναν στην ιστορία ως παράδειγμα υπερβολικής σκληρότητας των μετεμφυλιακών αντικομμουνιστικών διώξεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έρχονται να απαντήσουν στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που όπως φαίνεται κινείται σε γραμμή Χρυσής Αυγής με τον βουλευτή της, Παναγιώτη Ηλιόπουλο να απειλεί πως θα γκρεμίσει το μουσείο του αγωνιστή Μπελογιάννη.

Ο κ. Δρίτσας άσκησε δριμύτατη κριτική στον κ. Τάσουλα και τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «ο βουλευτής της Ν.Δ. δικαιολόγησε και επικύρωσε τη θανατική καταδίκη και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και χειροκροτήθηκε γι’ αυτό από τη Ν.Δ.».

«Ο κ. Τασούλας έχει τις απόψεις του και το θάρρος της γνώμης του, και τις λέει ευθαρσώς, αλλά μετά από τόσες δεκαετίες να δικαιώνεται το μετεμφυλιακό κράτος, σε μια στιγμή μάλιστα που με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της, Νίκου Βούτση, και της ελληνικής κυβέρνησης υπήρχε ακριβώς αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα όρια μιας παράταξης και ενός κόμματος», είπε ο κ. Δρίτσας και αναρωτήθηκε:

«Ποιος μπορεί να κατηγορήσει την Αριστερά για διχασμό; Εντάξει, δεν το συζητώ για την πολιτική εκπροσώπηση του δοσιλογισμού, αλλά η Ν.Δ. είναι δυνατόν να χειροκροτεί τέτοιου είδους στάσεις και κριτικές και απόψεις; Είναι θλιβερό»

Έκπληκτος από την στάση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αναφορικά με το θέμα των εκδηλώσεων τιμής για τον Νίκο Μπελογιάννη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής «μένω έκπληκτος από την Ν.Δ» μιλώντας για «συνηγορία για μια εκτέλεση που έγινε κάτω από παγκόσμια κατακραυγή». Πρόσθεσε ότι κορυφαίες παγκοσμίως προσωπικότητες «είχαν ενώσει τις φωνές τους για να μην γίνει αυτή η εκτέλεση» η οποία «έγινε Κυριακή στις 4 το πρώι επειδή είχε συγκληθεί η ειδική επιτροπή χαρίτων για να δώσει χάρη» χάρη στην «εργώδη προσπάθεια των μηχανισμών του παρακράτους». ​

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή για τη δημοκρατία το φασιστικό παραλήρημα

Για τις απειλές της Χ.Α. εξέδωσε ανακοίνωση η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζοντας «φασιστικό παραλήρημα» και «προσβολή για τη δημοκρατία» την τοποθέτηση «του βουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης»

«Οι απειλές των νοσταλγών του Χίτλερ από το βήμα της Βουλής δεν αφορούν μόνο την ιστορική μνήμη: Θίγουν ευθέως την ίδια την έννοια μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη και ισότητα. Η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα βάλει φραγμό στους απογόνους των ταγματασφαλιτών και θα ανατρέψει τις αιτίες που οδήγησαν στην ανάδειξη τους σε κοινοβουλευτικό κόμμα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Τασούλας: «Διαφωνώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία»

«Μέσα σε αυτή την ομοβροντία αντιπερισπασμού εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη. Έχει ακουστεί εδώ, γιατί υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η αριστερά σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη.

»Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας. Εάν είχε … (φωνές)… εάν είχε επικρατήσει… εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά» είπε ο Κώστας Τασούλας.

Ο χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος απειλεί να γκρεμίσει το μουσείο Μπελογιάννη

Οργισμένη αντίδραση των βουλευτών μετά την παραληρηματική τοποθέτηση κατά της Αριστεράς και του Νίκου Μπελογιάννη του βουλευτή του Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, κατά τη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή.

«Χθες ο Τσίπρας, ευρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο, για να τσιγκλίσει τα αριστερά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του, εγκαινίασε ένα μουσείο για τον Μπελογιάννη.

Για τον αρχισφαγέα του κομμουνιστικού κόμματος. Γι’ αυτόν που ευθύνεται για τόσα εγκλήματα εγκαινιάστηκε ένα μουσείο. Βέβαια για τον Παύλο Μελά, του οποίου το σπίτι ρημάζει στην Κηφισιά, δεν έχει ακουστεί ούτε μια λέξη» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις αντιδράσεις από τα έδρανα της Αριστεράς, ο βουλευτής επέμεινε: «Τιμήσατε τον σφαγέα, αλλά εμείς το σπίτι του θα το γκρεμίσουμε, για να μην θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού, όταν θα έρθει η ώρα. Θα δείτε το Μουσείο Μπελογιάννη τι θα γίνει, όταν θα έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα».

«Κανένα σπίτι δεν μπορεί κανείς να γκρεμίσει» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

«Καλά, θα έρθουμε στα πράγματα και θα δείτε» επέμεινε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε τέχνασμα την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής και πρόσθεσε ότι κανένα κόμμα, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τολμήσει να καταργήσουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, «νόμο έκτρωμα» που βολεύει όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση» και «καρκίνωμα της πατρίδας» το ΠΑΣΟΚ που «εισήγαγε τη μίζα και τη διαφθορά».

Αντίδραση από το ΚΚΕ

«Η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν έχει καν το ηθικό ανάστημα να αναφέρεται στη δράση του Μπελογιάννη και του ΚΚΕ. Όταν αυτός πολεμούσε τους ναζί κατακτητές, αυτοί ήταν που συνεργάστηκαν μαζί τους, φορούσαν κουκούλες και έστελναν αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα.

» Δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν την ήττα του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής απαντώντας στην επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα