«Πόλεμος» Ευρώπης-Ηνωμένων Πολιτειών για το ελληνικό χρέος

imagehandlerΈνας ανοικτός πόλεμος Ευρώπης- Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξελίσσεται στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι κορυφαίοι παίκτες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, με το Βερολίνο να επιμένει ότι προηγείται η υλοποίηση του προγράμματος και έπεται η συζήτηση για το χρέος. Στον αντίποδα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και ξεκαθαρίζει ότι αν δεν μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2019, θα χρειαστούν νέα μέτρα και νέες περικοπές συντάξεων.

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τοποθετήθηκαν αντίστοιχα υπέρ και κατά της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Οι όροι μας δεν έχουν αλλάξει. Το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος για την επόμενη δεκαετία. Το πρόβλημα είναι η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Το να εστιάζεται η συζήτηση στο χρέος αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό από αυτό που πρέπει να κάνει» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το ΔΝΤ όμως ζητά συγκεκριμένες υποσχέσεις από τους Ευρωπαίους για την έκταση της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, διότι διαφορετικά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

Από την πλευρά του,ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

Χθες, ο κ. Τσακαλώτος, ολοκλήρωσε μια σειρά επαφών με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στην έδρα του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αρχικά συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου όπου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από την πλευρά των ΗΠΑ ότι είναι και δική τους επιδίωξη η όσον το δυνατόν ταχύτερη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γνωρίζοντας και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα,οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους και το επόμενο δεκαήμερο όταν και θα υπάρξει και νέα μεταξύ τους επικοινωνία για να εξετάσουν την πορεία του θέματος.

Παράλληλα,ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα αφού επιβεβαιώθηκε μια «κοινή στρατηγική» από τις δύο πλευρές και ότι με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μπαίνουμε στην δεύτερη αξιολόγηση. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Ο κ.Τσακαλώτοε συναντήθηκε και με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους με τις δυο πλευρές να αναπτύσσουν τις γνωστές θέσεις τους. Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Στο σημείο αυτό ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι το Βερολίνο κατά την διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα βάλει στο τραπέζι περισσότερα προαπαιτούμενα από εκείνα που θα ορίσουν οι θεσμοί.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου.Eκεί αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών να ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ όπως το ΔΝΤ αποσαφηνίσει τη θέση του και τις πραγματικές διαθέσεις του σχετικά με την επιστροφή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος,την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιμένει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να επιβεβαιώσει την υλοποίηση των προαπαιτουμένων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο η επίτευξη συμφωνίας στο Λουξεμβούργο είναι ορατή καθώς το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά το EuroWorking Group (ΕWG) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ίδια πηγή είχε αναφέρει πως το ΕWG θα συγκληθεί μόνο εφόσον οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα