«Πόλεμος» δισεκατομμυριούχων για… τα ζαχαρωτά!

Σε λεκτικούς διαξιφισμούς επιδόθηκαν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες Ελον Μασκ και Γουόρεν Μπάφετ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου ότι η καινοτομία είναι πιο σημαντικό πράγμα από το να προσπαθεί να περιφρουρήσει μια επιχείρηση το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, όπως υποστηρίζει ο δεύτερος. Επιπλέον, ο Ελον Μασκ ανέφερε ότι ετοιμάζεται να φτιάξει μία ακόμα εταιρεία που θα παράγει ζαχαρωτά και άλλα γλυκίσματα, αλλά ο αειθαλής επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε ο Μασκ να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Μπάφετ έχει στην κατοχή του την εταιρεία γλυκισμάτων See’s Candies, η οποία ανήκει στον όμιλο συμμετοχών Berkshire Hathaway. Σημειωτέον ότι, παρά τις διαφορές τους, οι δύο άνδρες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία: είναι αυτοδημιούργητοι και ίδρυσαν σημαντικές καινοτόμες εταιρείες στην αυτοκίνηση και στις μεταφορές ο Μασκ και ο Μπάφετ στις επενδύσεις.

Η ιστορία με τα ζαχαρωτά ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, σε μια μεγάλη σε διάρκεια και επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μασκ για να ανακοινώσει τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της Tesla, η οποία κατασκευάζει πολυτελή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Σε αυτό το πλαίσιο ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας αναφέρθηκε με τα χειρότερα λόγια στις «τάφρους». Φυσικά δεν πρόκειται για τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζονται γύρω από ένα κάστρο, με στόχο την προστασία του. Παλαιότερα, ο Μπάφετ είχε μιλήσει για τις «τάφρους» που πρέπει να κτίζουν γύρω από τον εαυτό τους οι επιχειρήσεις, ώστε να είναι σε θέση να περιφρουρούν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Ο κ. Μασκ θεωρεί ότι στη σημερινή εποχή πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει ο ρυθμός της καινοτομίας και όχι τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον Μπάφετ, ο οποίος δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση, «εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες που υπερασπίζονται το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και δεν έχουν αλλοιωθεί από την τεχνολογία». Αναφερόμενος στα περί εταιρείας παρασκευής γλυκισμάτων, ο Γουόρεν Μπάφετ αναγνώρισε ότι «ο Μασκ έχει προκαλέσει ανατροπές σε ορισμένες αγορές, αλλά δεν θα το κάνει στην παρασκευή ζαχαρωτών και γλυκισμάτων». Ο κ. Μασκ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον κ. Μπάφετ πως «τίποτα δεν τον σταματά».

Αλλωστε δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, όπως αναφέρει το CNBC. Ο επιχειρηματίας αυτός όσα εξαγγέλλει τα κάνει πράξη: είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο, που θα κατασκευάζει μπαταρίες λιθίου, είτε για την ίδρυση εταιρείας που κατασκευάζει πυραύλους, είτε για την πώληση φλογοβόλων που συνοδεύονται από πυροσβεστήρα.

Βέβαια, η παρούσα συγκυρία δεν ευνοεί τον Ελον Μασκ. Στην πρόσφατη παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων χαρακτήρισε «βαρετές» και «ανόητες» τις ερωτήσεις ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι τον έφεραν σε δύσκολη θέση, ζητώντας του διευκρινίσεις για τα κέρδη της Tesla και για την παραγωγή του Model 3. Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του Μασκ, η εταιρεία δεν έχει ακόμα εμφανίσει κερδοφορία, παρότι το πρώτο τρίμηνο οι ζημίες της απέβησαν μικρότερες από τις προβλεπόμενες. Εντούτοις, αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η Tesla εξακολουθεί να χρησιμοποιεί χρήματα, χωρίς όμως να παράγει κέρδη, οπότε ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Τέλος, σημειώνεται ότι μία από τις επίμαχες ερωτήσεις που άφησε αναπάντητες ο Ελον Μασκ αφορούσε την αύξηση κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα