Πως εξηγείται η πτώση του Bitcoin

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει συχνά με τις αγορές, οι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν τα αποτελέσματα των ροών κεφαλαίων (που ρέουν πολλές φορές λόγω αμιγώς πολιτικών αποφάσεων) ως αποτελέσματα μεγαλοφυών επιχειρηματικών στρατηγικών.

Καλό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι οι γίγαντες της τεχνολογίας. Οι “μεγάλοι” της Silicon Valley μπόρεσαν να οχυρώσουν τις καλά οργανωμένες βιομηχανίες τους επί τη βάσει κεφαλαίων που έρρεαν από την Ουάσινγκτον προς την Καλιφόρνια στο πλαίσιο της American Recovery and Reinvestment Act (σ.σ. νομοθετική πρωτοβουλία που κυρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 με υπογραφή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως απάντηση στην κρίση του 2008).

Όταν το κράτος χορηγεί με τέτοια ποσά τον χώρο των “νέων τεχνολογιών”, “new technologies”, ιδιωτικά κεφάλαια (π.χ. των fund ασφαλιστικών ταμείων) θα ακολουθήσουν. Άφθονοι πόροι, ρυθμιστικά πλεονεκτήματα και καμία πίεση για παραγωγή κέρδους αποδεικνύονται μία θαυμάσια συνταγή καταστροφής μεγάλων επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες λαμβάνουν τα εύσημα ως ιδιοφυίες, ωστόσο εάν έχουν να ευχαριστούν κάποιον για την “επιτυχία” τους, είναι όσους τους αιμοδότησαν με ομοσπονδιακά κεφάλαια εν μέσω των χειρότερων ημερών της οικονομικής κρίσης.

Η περίπτωση του Bitcoin είναι άλλη μία περίπτωση όπου οι ροές κεφαλαίων και τα αποτελέσματά τους εκλαμβάνονται λαθεμένα ως αποτελέσματα ιδιοφυών κινήσεων.

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η ραγδαία άνοδος του bitcoin συνέπεσε απολύτως με τα μέτρα που λάμβανε η Κίνα για να χτυπήσει την φυγή κεφαλαίων. Στα τέλη του 2016, με την Κίνα εν μέσω πιστωτικής επέκτασης, διογκούμενων “κόκκινων” δανείων, με μια οικονομία εύθραυστη και με επικείμενη – τότε – την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα πίεζε εμπορικά το Πεκίνο, κεφάλαια διέρρεαν με επιθετικούς ρυθμούς από την Κίνα. Τότε η κινεζική κυβέρνηση ενέτεινε τους ελέγχους στη ροή κεφαλαίων (capital controls), περιορίζοντας τη δυνατότητα να μετακινούνται εκτός Κίνας, ακόμη και όταν επρόκειτο για ξένες επενδύσεις.

Προφανώς, οι εύποροι Κινέζοι βρήκαν τρόπους να μετακινούν τα κεφάλαιά τους. Ένας από αυτούς ήταν η αγορά Bitcoin. Και τότε ήταν που το τελευταίο άρχισε να απογειώνεται (από επίπεδα που κινούνταν κάτω των $1,000). Οι συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα στην Κίνα αντανακλούσαν το 90% του παγκόσμιου trading στο κρυπτονόμισμα. Οι ροές κεφαλαίου εκλήφθηκαν και πάλι για ιδιοφυείς κινήσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο, η Κίνα αποφάσισε να χτυπήσει “αλύπητα” το Bitcoin – με πλήρη απαγόρευση. Λίγους μήνες αργότερα, εγκαινιάστηκε τα futures του Bitcoin, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στα hedge funds να σορτάρουν την τρέλλα. To Bitcoin “χτύπησε” το ιστορικό υψηλό του την ημέρα που τα ΣΜΕ τέθηκαν σε διαπραγμάτευση.

 

γράφει ο Bryan Rich

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα