Πωλείται (ξανά) ο ΔΕΣΦΑ, αλλά μόνο σε Ευρωπαίους

Στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ μπαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ (35% των ΕΛΠΕ και 31% από το ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ανανέωση της έγκρισης για την πώληση του ποσοστού από τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, η οποία και αναμένεται στις 6 Ιουλίου. Το κώλυμα αυτό θεωρείται τυπικό, καθώς ήδη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) έχει δώσει το πράσινο φως για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, του διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τρεις φάσεις: πρώτα θα γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε οι εταιρείες ή τα σχήματα που ενδιαφέρονται να δώσουν το «παρών». Στη δεύτερη φάση, περί τα μέσα Ιουλίου, θα ζητηθούν μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ στα τέλη του φθινοπώρου ακολουθούν οι δεσμευτικές. Οι φάκελοι αναμένεται να ανοιχτούν τον Νοέμβριο καθώς, σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο (SMoU), η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Για να αποφευχθεί ένα νέο φιάσκο, όπως αυτό του πρώτου διαγωνισμού που ναυάγησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από τριετές θρίλερ, το SMoU προβλέπει ότι τον ΔΕΣΦΑ μπορεί να τον εξαγοράσει εταιρεία ή κοινοπραξία η οποία θα μετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς αερίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα πουληθεί αποκλειστικά σε ευρωπαϊκή εταιρεία ή σε σχήμα στο οποίο θα μετέχει ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ΔΕΣΦΑ, δηλαδή μια διαχειριστική αρχή κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ρουμανική Transgaz και άλλες εταιρείες εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η αζέρικη Socar, δε, η οποία πλειοδότησε προσφέροντας 400 εκατ. ευρώ ήδη από το 2013, μπορεί να επανέλθει στο παιχνίδι, αυτή τη φορά όμως εξαρχής με Ευρωπαίο (συν)εταίρο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την παρέμβαση της Κομισιόν η Socar τα είχε βρει με την ιταλική Snam, η οποία θα έπαιρνε τουλάχιστον το 17% της επιχείρησης. Οσον αφορά το τίμημα που αναμένεται από την ιδιωτικοποίηση, οι εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά συγκρατημένες.

Μετά την τροπολογία Σκουρλέτη τον Ιούλιο του 2016, η οποία μείωσε τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών, οι Αζέροι της Socar θεώρησαν ότι η αξία της εταιρείας έχει μειωθεί σημαντικά κάτω από τα αρχικά 400 εκατ. ευρώ και λίγο πριν από το ναυάγιο του περασμένου Νοεμβρίου εκτιμούσαν ότι το εύλογο τίμημα θα ήταν περίπου 260 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα και με την «κληρονομιά» της τροπολογίας Σκουρλέτη οποιοδήποτε ποσό πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ θα θεωρηθεί επιτυχία.

ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Για τις υπόλοιπες ενεργειακές συμμετοχές, όπως είναι το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ, τα νεότερα θα έρθουν το 2018 και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να καταρτίσει καταρχήν τη στρατηγική αποκρατικοποίησης. Ετσι, καταρχάς θα προσληφθούν σύμβουλοι στρατηγικής οι οποίοι θα αναλύσουν σενάρια και μοντέλα ώστε να εισηγηθούν τις βέλτιστες λύσεις αξιοποίησης αυτών των ποσοστών. Υπό αυτά τα δεδομένα οι διαγωνισμοί θα τρέξουν με τη νέα χρονιά ώστε το 2018 να εισπραχθούν και τα έσοδα.

Κουβάρι η ΔΕΗ

Αυτό το οποίο εξελίσσεται σε κουβάρι που δύσκολα θα ξεμπλέξει η κυβέρνηση είναι η ΔΕΗ. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων ή και υδροηλεκτρικών και η μείωση του μεριδίου αγοράς στη λιανική αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθούν πριν αποφασιστεί τι θα γίνει με το 17% της ΔΕΗ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η λογική είναι απλή: άλλη αξία θα έχει η ΔΕΗ όπως είναι σήμερα και άλλη μετά την πώληση των μονάδων. Γι’ αυτό τον λόγο σαφές χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει και στην κυβέρνηση θα αρκεστούν στην πρόσληψη συμβούλου στρατηγικής – ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Μάχη για τις ΔΕΚΟ

Εν τω μεταξύ, σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η συγκρότηση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), της αρμόδιας για τις ΔΕΚΟ μονάδας του Υπερταμείου, η οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί βάσει του μνημονίου ως τα μέσα Αυγούστου με επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Το πέρασμα επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ και οι αστικές συγκοινωνίες υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου και εκτός του πεδίου δράσης και του ελέγχου των αρμόδιων υπουργών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που θα πρέπει εκ των πραγμάτων να εγκαταλειφθούν οι κομματικές πρακτικές του παρελθόντος, καθώς το Υπερταμείο θα επιβάλει την άσκηση διοίκησης με βάση τις διεθνείς αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και τους κανόνες διαφάνειας που προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Η νέα φιλοσοφία την οποία υπερασπίζεται η ελληνική διοίκηση του Υπερταμείου έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (κυρίως αυτών που έχουν μείνει πίσω) βάσει σχεδίων αναδιάρθρωσης που θα προβλέπουν τη βελτίωση των λειτουργιών, την επέκταση σε καινούριες δραστηριότητες, τον εξορθολογισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, την έμφαση στην καινοτομία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Στόχος είναι η αποτελεσματική διοίκηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η αποφυγή νέων ελλειμμάτων που καταλήγουν πάντα να τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Βεβαίως, τα πλάνα αυτά, όπως κάθε αλλαγή στο Δημόσιο, συναντούν αντιστάσεις από τους παράγοντες που μετέχουν στην «παραδοσιακή» διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ και προβλέπουν ότι θα θιγούν από την επικείμενη αλλαγή του business as usual. Οι τριβές με τα υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει και το καλοκαίρι αναμένεται θερμό…

(newmoney.gr)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα