Πυρετός διαβουλεύσεων Αθήνας-δανειστών, οι διαθέσεις και τα χρονικά περιθώρια 

Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει συνολική λύση στο ζήτημα του χρέους στις 15 Ιουνίου κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Σε αντίθετη περίπτωση η παραπομπή του θέματος σε πολιτικό επίπεδο κορυφής, δηλαδή στην σύνοδο ηγετών της ΕΕ στις 22 και 23 Ιουνίου θα είναι μονόδρομος.

Χθες, ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.

Η πρώτη ένδειξη για το επίπεδο της όποιας προόδου θα έχει γίνει, αναμένεται να φανεί στην σύνοδο της ΕΚΤ και του EWG. Ως τότε γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθούν οι θέσεις που αφορούν τα υπάρχοντα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος.

Εντατικές οι επαφές μεταξύ των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντατικοποιούνται και πάλι οι ζυμώσεις με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για να βολιδοσκοπηθεί κατά πόσο το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανία έχουν τη πραγματική διάθεση να κάνουν τα βήματα υποχώρησης που θα οδηγήσουν σε μία συμφωνία η οποία θα περιέχει και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι οι αναγκαίες υποχωρήσεις από τον κοινό άξονα ΔΝΤ- Γερμανίας δεν είναι στις προθέσεις των δύο αυτών πλευρών . Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές επιστρατεύονται εναλλακτικά σενάρια παραπομπής του θέματος για λύση σε πολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ όψιν τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια.

Στο στάδιο που διανύουμε η δυστοκία στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το χρέος  επηρεάζει και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της αποδέσμευσης των 7,4 δισ. ευρώ περίπου που σχεδιάζει να εκταμιεύσει σαν επόμενο πακέτο δόσεων ο ESM.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ακόμη και αν βρεθεί, όπως συνέβη άλλωστε ήδη δύο φορές το 2015 και το 2016, φόρμουλα εκταμίευσης χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εκκρεμούν κάποια προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που ακόμη βρίσκονται στη φάση της τεχνικής και νομοθετικής ολοκλήρωσης της υλοποίησης, 25 τον αριθμό, σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Κάποια από αυτά τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα από εφαρμοστικούς νόμους και  υπουργικές αποφάσεις, ενώ άλλα απαιτούν νέα νομοθέτηση.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή με διαδικασία επείγοντος και θα αρχίσει να συζητείται από αύριο περιλαμβάνει σειρά φορολογικών διατάξεων με σημαντικότερη την απαλλαγή των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2018.

Το χρονοδιάγραμμα των ελληνικών πληρωμών

Εάν υπάρξει απόφαση στις 15 Ιουνίου τότε θα έχουμε εκταμίευση μέχρι το τέλος του μήνα, αφού θα πρέπει να μεσολαβήσουν εγκρίσεις από κοινοβούλια και μετά από τον ESM και εκκίνηση όλων των πληρωμών τόσο προς τους δανειστές όσο και προς ιδιώτες στο εσωτερικό από τον Ιούλιο, καθώς θα πρέπει τα κεφάλαια να φτάσουν στον κεντρικό λογαριασμό, στη συνέχεια στους φορείς και μετά να αρχίσουν να διατίθενται. Αντίθετα αν υπάρξει παράταση της εκκρεμότητας, τότε το χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται προς τον Ιούλιο.

Είναι γνωστό ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν ορίσει τελευταία συνεδρίαση πριν τις διακοπές του Αυγούστου για την 10η Ιουλίου. Οι επόμενες σύνοδοι της ΕΚΤ έχουν οριστεί στις 8 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις μεγάλες πληρωμές της χώρας προς τους δανειστές, αυτές αρχίζουν με το ΔΝΤ στις 18 Ιουλίου και καταλήγουν με την EKT στις 20 Ιουλίου. Στις 17 Ιουλίου λήγει και το 3ετες ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα