Πυρά Μαξίμου κατά Στουρνάρα για το «προληπτικό πρόγραμμα»

Με αιχμηρότητα απαντούν πηγές της κυβέρνησης στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που προτείνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Στα σχόλια του κ. Στουνάρα απάντησε και ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας ότι «ουδείς αμφισβητεί τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας».

Μάλιστα, επισήμανε στον κ. Στουρνάρα ότι το αντικείμενο της συζήτησης αφορά «το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος» έτσι ώστε να υπάρχει «μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός».

Παράλληλα, κύκλοι του Μαξίμου σχολιάζουν ότι «επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα».

Η έκθεση της ΤτΕ  για τη Νομισματική Πολιτική εκτιμάει ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Προβλέπει επίσης ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ιδανικά να τους ξεπεράσουν», ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα