Πυρά Β. Κορέας κατά του γ.γ. του ΟΗΕ

Πυρά κατά του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας «θρασείες» τις δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μια παράλογη σοφιστεία, ανάρμοστη για τα καθήκοντά του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», που «μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι ένα είδος μπράβου που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες είχε τονίσει πως «η ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέβαλε (…) να ασκηθεί, μέσω των κυρώσεων, πολύ σημαντική πίεση στη Βόρεια Κορέα, και αυτή η πίεση κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστεί».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας από το 2006, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη χρηματοδότηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ: μεταξύ άλλων έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, υφασμάτων και θαλασσινών, ενώ έχει επιβάλει όρια στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ προέτρεψε τον Γκουτέρες να πιέσει το Σ.Α. να χαιρετίσει «τη διαδικασία του διακορεατικού διαλόγου» και να «αποθαρρύνει άλλες χώρες από το να την εμποδίσουν».

«Ακόμη κι αν οι σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τη Βόρεια Κορέα βελτιωθούν, ας είμαστε σαφείς, δεν είναι αυτό το κεντρικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Το κεντρικό ζήτημα παραμένει αυτό της αποπυρηνικοποίησης» είχε επισημάνει στην ομιλία του στο Μόναχο, ο Γκουτέρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα