Πτώση 4% για την τουρκική λίρα

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα σήμερα Πέμπτη εν μέσω του sell – off που παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές και των αναφορών περί παραίτησης του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – τουρκικής λίρας διαμορφώνεται στις 6,728 λίρες καταγράφοντας πτώση που αγγίζει το 4%. Το τουρκικό νόμισμα, σύμφωνα με το CNBC, έχει χάσει από την αρχή του έτους σχεδόν το 40% της αξίας του.

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματο, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

“Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο” σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα