Πτώση του δολαρίου «βλέπει» η Morgan Stanley

“Το δολάριο θα υποτιμηθεί μέσα στο 2019 και δεν θα φταίει η Fed που θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια”. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα της MorganStanley σε έκθεση της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται πως θα μπει σε καθεστώς επιβράδυνσης.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η Fed αναμένεται να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2019, κάτι που θα αποδυναμώσει το δολάριο. Όμως αυτό δεν θα είναι το πιο σημαντικό “χτύπημα” για το δολάριο, το οποίο θα δεχτεί πιέσεις έξω από τα τείχη των ΗΠΑ, καθώς οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, και η Ιαπωνία έχουν ξεκινήσει και επενδύουν λιγότερο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οπότε αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το αμερικανικό νόμισμα, όπως δήλωσε ο Hans Redeker, παγκόσμιος διευθυντής της FX στρατηγικής της Morgan Stanley.

Αυτό θα είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ, επειδή τρέχουν τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οπότε η χώρα χρειάζεται αγοραστές για τα ομόλογα που βγάζει στην αγορά. Ένα δημοσιονομικό έλλειμμα συμβαίνει όταν οι συνολικές δαπάνες μιας κυβέρνησης υπερβαίνουν τα έσοδα της, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζεται όταν μια χώρα εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει.

“Όταν δημιουργείς χρέος, πρέπει να βρεις κάποιον να το αγοράσει και αυτό σημαίνει πως πρέπει να εξετάσεις την παγκόσμια διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, και αυτή την περίοδο η παγκόσμια διαθεσιμότητα είναι σε κάθετη πτώση” δήλωσε ο Hans Redeker. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ, δήλωσε στη 17η ετήσια διάσκεψη κορυφής της Ασίας-Ειρηνικού Morgan Stanley στη Σιγκαπούρη.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων – εν μέρει αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed – και η βελτιωμένη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος ώθησε τους επενδυτές να μεταφέρουν κεφάλαια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για το αμερικανικό δολάριο, το οποίο ενίσχυσε το νόμισμα για το μεγαλύτερο μέρος του 2018. Μέχρι στιγμής φέτος, ο δείκτης δολαρίου – ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι μεγάλων ξένων νομισμάτων – έχει αυξηθεί κατά περίπου 4,9%. Ωστόσο, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι ο δείκτης θα μειωθεί από το σημερινό επίπεδό του από 97 σε 85 από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και 81 από το τέλος του 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Global Bank FX Outlook τον Νοέμβριο.

Το δολάριο, όπως μεταδίδει το emea.gr,  έχει ενισχυθεί φέτος σε μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων, αλλά όταν οι επενδυτές βρίσκουν καλύτερες αποδόσεις αλλού, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν τα χρήματά τους από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Redeker. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα που ορισμένες αναδυόμενες αγορές αρχίζουν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα