Πτώση στο Χ.Α., στο -4% οι τράπεζες

Με σημαντικές απώλειες -κυρίως στον τραπεζικό κλάδο- εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αποδοκιμάζουν το αδιέξοδο στη χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,58% στις 776,11 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 1,41% στις 2.066,37 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 12,04 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 44 υποχωρούν και τέσσερις παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 4,19% στις 758,79 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-4,19% μειώνεται κατά 4,79%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-4,55% κατά 5,37%, η Eurobankκατά 4,19%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,77% κατά 3,23% και η Attica Bank ΑΤΤ-3,31% κατά 4,96%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα κατακρημνίζεται στο -4%, ενώ στο 2,75% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ. ΔΕΗ-2,23% Την ίδια ώρα, πέριξ του 1,50% ορίζεται η κάμψη και για τις μετοχές των Viohalco, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,53% ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ-1,17% ΟΛΠΟΛΠ-1,77% και ΟΤΕ.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν σημαντική άνοδο, κινούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 5,70%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 10,7 μονάδες βάσης στο 5,789% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,769%.

Οι επενδυτές, όπως είναι φυσικό, αποδοκιμάζουν το αδιέξοδο στο χθεσινό Eurogroup, τα αποτελέσματα του οποίου διέψευσαν τις προσδοκίες για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το χρέος και την αξιολόγηση. Ως αποτέλεσμα, η σημερινή διόρθωση θεωρείται «απολύτως αναμενόμενη», με τους πωλητές να επικρατούν των αγοραστών κατά κράτος.

Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τονίζει τα εξής: «H κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες για το χρέος, αν και θα έπρεπε περισσότερο να ψάχνει τρόπους να προσελκύσει περισσότερους Ξένους επενδυτές, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσει την εμπιστοσύνη. Η αγορά το ξέρει, για αυτό και έχει αυτή την συμπεριφορά όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα έχοντας πλέον κλείσει ουσιαστικά την περίφημη αξιολόγηση.

«Αυτό δεν αποκλείει να κάνει και μία διόρθωση, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες στις επενδύσεις τους, ή στα trade τους. Ήδη έχουμε βρεθεί πάνω το επίπεδο 800, όπου βλέπουμε την Αγορά να έχει κάνει στάση και να προσπαθεί να “χωνέψει” τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος. Από την άλλη, είδαμε ότι αρχίζει και υπάρχει διάχυση της κίνησης και στην μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που μας έχει συνηθίσει να είναι “alert” για διόρθωση, στο σύνολο της Αγοράς».

Στο μεταξύ, από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Greek Investment Roadshow στις ΗΠΑ, με συνδιοργανωτές το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Enterprise Greece. Η ελληνική αποστολή θα απαρτίζεται από 30 εταιρείες και θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, στα 35,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές της Aegean κατά το α’ τρίμηνο του 2017, έναντι ζημιών 21,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του εποχικά αδύναμου α’ τριμήνου συνιστά απόρροια της υποαπασχόλησης του στόλου και της μετατόπισης του Πάσχα στο β’ τρίμηνο.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα