Πτώση στις ευρωαγορές στη σκιά της κόντρας Ρώμης – Βρυξελλών

Εγκλωβισμένες στις ανησυχίες για την αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών παρέμειναν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 στον απόηχο της απόφασης της Κομισιόν να απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% στις 354,06 μονάδες, έχοντας διολισθήσει στα χαμηλά της ημέρας στις 353,25 μονάδες που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι ανησυχίες ότι η Ιταλία θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφυροκόπησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% το επόμενο έτος και ζήτησε από τη Ρώμη να αποστείλει εντός τριών εβδομάδων ένα αναθεωρημένο προσχέδιο. Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι δεν σχεδιάζει αλλαγές στον προϋπολογισμό της.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης Ρώμης – Βρυξελλών έρχεται λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moody’s και ενώ αναμένεται και νέα υποβάθμιση από την Standard & Poor’s στο τέλος της εβδομάδας.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε σε ποσοστό 0,9%, ενώ και ο ισπανικός Ibex 35 έχασε 0,9%.

Ο γερμανικός DAX κατρακύλησε 2,2% στις 11.274,28 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,7% στις 4.967,69 μονάδες. Και οι δύο δείκτες έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,2% στις 6.955,21 μονάδες, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα