Πτώση στις ευρωαγορές, λόγω «ιταλικής υποχώρησης»

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές διαπραγματεύσεις οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονή ενόψει της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed και τις ιταλικές μετοχές να δέχονται σημαντική πίεση, υπό το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε στις 390,7 μονάδες με πτώση 0,24% και τους επιμέρους κλάδους του να ολοκληρώνουν με ανάμικτα πρόσημα. Ειδικότερα, οι μετοχές του τομέα της ενέργειας και υπηρεσιών ωφελείας σημείωσαν σημαντικές απώλειες, ενώ οι τεχνολογικές συνέχισαν την κερδοφόρα πορεία των τελευταίων ημερών.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με πτώση 0,44% στις 13.125 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,51% στις 5.399 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE που εμφάνισε οριακές απώλειες 0,05% στις 7.496 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε επίσης με απώλειες 0,27% στις 10.260 μονάδες, ενώ όπως αναφέρθηκε, μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν ο ιταλικός FTSE MIB, που υποχώρησε κατά 1,44% στις 22.400 μονάδες.

Όπως έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή της χώρας, το ιταλικό κοινοβούλιο θα διαλυθεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πιθανότερη ημερομηνία εκλογών την 4η Μαρτίου.

Σε αυτό το κλίμα, το 10ετές ιταλικό ομόλογο βρέθηκε σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, αυξημένο σχεδόν κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,79%, με το sell-off να συμπαρασύρει και τα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα.

Παράλληλα, οι τραπεζικές μετοχές του ιταλικού χρηματιστηρίου σημείωσαν πτώση σχεδόν 2,7% με τις τράπεζες BPER Banca, UBI Banca, Banco BPM και Unicredit να υποχωρούν από 3,8 έως και 6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα