Πτώση με μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση στο  χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αφού οι αγοραστές της τελευταίες στιγμής δήλωσαν “παρόντες”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 618,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 610,42 μονάδων (-1,45%) και 621,89 μον. (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 604 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 1.633,63 μονάδες, ενώ στο -0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 975,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 487,57 μονάδες.

Κι εκεί που το ΧΑ αναζητούσε καταλύτη για να σπάσει τις 650 μονάδες, ήρθαν οι ξένοι αναλυτές για να δώσουν το σήμα των πωλήσεων στα index trucked funds, με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αφαιρέσεις ελληνικών μετοχών από τους MSCI Emerging Markets και MSCI Greece.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα ήταν η Societe Generale που εκτίμησε ότι οι Πειραιώς, Eurobank και Εθνική θα αφαιρεθούν από τον MSCI Emerging Markets, με την UBS να θεωρεί ότι η πιο πιθανή είναι η αφαίρεση της Πειραιώς. Σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα η Wood “βλέπει” την Πειραιώς να μην υπάρχει μετά την αναθεώρηση στον MSCI Greece, πυροδοτώντας νέες πωλήσεις τόσο στη μετοχή, όσο και στον τίτλο ειδικά.

Είναι σαφές πως αν οι “προφητείες” των τριών επιβεβαιωθούν, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο “χτύπημα” για τις ήδη σφυροκοπημένες μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενεργοποιώντας περαιτέρω εκροές από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Άλλωστε, από τις 29 Αυγούστου, όταν άρχισε η μεγάλη πτώση του τραπεζικού κλάδου, η Eurobank χάνει 35%, η Πειραιώς είναι στο -56%, η Εθνική υποχωρεί κατά 43,4% και η Alpha Bank είναι στο -27%.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, ο κλάδος περιμένει την 13η Νοεμβρίου για να δει το τι θα γίνει με τον MSCI. Ο όγκος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι 460 μονάδες μέχρι στιγμής έχουν συντηρηθεί σαν στήριξη.

Την ίδια ώρα, η Eurobyte επισημαίνει ότι πιθανόν να ασκήσει πιέσεις στην επενδυτική ψυχολογία η απόφαση για τα αναδρομικά στις συντάξεις η οποία επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με αρκετά δισ. ευρώ, ενώ 2-3 τράπεζες βγαίνουν από τον MSCI και φυσικά όλοι περιμένουν από τώρα την 3η/12 (σε ένα μήνα) οπότε και θα μάθουμε από την QCM ποια είναι η επόμενη εταιρεία “διαμάντι” που θα βγει από το ταμπλό (και βέβαια αν είναι ελληνική).

Στο ταμπλό τώρα, πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Πειραιώς, η οποία από το πρωινό +4,54%, βρέθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Wood στο -10,95%, για να κλείσει τελικά στο -3,83%. Βέβαια, ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος σήμερα έκανε έντονες διακυμάνσεις, με την Eurobank να ανακάμπτει από το ενδοσυνεδριακό -3,07% και να κλείνει στο +1,80%. Η Alpha Bank τελικά έκλεισε στο -0,80% και η Εθνική στο -1,52%, με το τόξο διακύμανσης και των δύο να ξεπερνά το 5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, η ΕΥΔΑΠ έχασε 2,14%, με τις Coca Cola, Σαράντη, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΛΠ, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, η Jumbo ανέκαμψε σημαντικά σήμερα, κλείνοντας στο +4,41%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια. Βιοχαλκο και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα