Πτώση και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,57% στις 638,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,84% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.667,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,29% στις 502,37 μονάδες.

Μπορεί η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch να ανέκοψε το βίαιο πτωτικό κύμα στον κλάδο, αλλά δεν δείχνει να είναι ικανή να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά. Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

Εντούτοις, αυτό για την αγορά μάλλον δεν είναι αρκετό, καθώς αναμένει μια πιο ουσιαστική αναβάθμιση. Ο οίκος επισημαίνει ότι μία αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα απαιτούσε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια καθώς και συνεχιζόμενη βελτίωση του προφίλ των τραπεζών στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα τους, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης των καταθέσεων και της αποκατάστασης της πρόσβασης στις αγορές.
Η αγορά δείχνει πολύ αδύναμη να ανακάμψει, με τον Ν. Καυκά της Merit να επισημαίνει ότι ο γενικός δείκτης έχασε ένα σημαντικό τεχνικό σημείο στήριξης επηρεαζόμενος από την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο αύξησε και το δικό μας. Βαρύδεικτες μετοχές, όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έχουν παραβιάσει οριακά το εύρος διαπραγμάτευσης εντός του οποίου κινούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα αντανακλαστικά της αγοράς για μετοχές της πραγματικής οικονομίας με γερά θεμελιώδη θα οριοθετήσουν το μέγεθος της υποχώρησης. Αφού για τον τραπεζικό δείκτη πέραν μιας ανοδικής αντίδρασης οι προσδοκίες μας είναι γενικότερα χαμηλές. Η περιοχή των 650 μονάδων παραμένει κρίσιμη, και δεν αποκλείουμε ταλαντώσεις περί των επίπεδων αυτών για τις επόμενες συνεδριάσεις, προσθέτει ο κ. Καυκάς.

Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ, Motor Oil, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, Σαράντης και Jumbo δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Μυτιληναίος και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Φουρλής, ΟΛΠ και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Aegean.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα