Πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάθε άλλο παρά καλή θα μπορούσε να ήταν η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο χάνει όλο και περισσότερο και όλο και εντονότερα έδαφος, από τότε που άρχισε να φλερτάρει τις 855 μονάδες, πριν πέντε συνεδριάσεις, πραγματοποιώντας βουτιά άνω του 5% σε ΔΕΗ και Πειραιώς και ισχυρές πιέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες και κάποια blue chips.

Έτσι, σήμερα βρέθηκε κάτω ακόμα και από τις 820 μονάδες χάνοντας κάθε… επαφή με την ανοδική τάση και σημειώνοντας πτώση άνω του 3% σε τέσσερις συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 8,4% από τις αρχές της εβδομάδας. Οι πωλητές έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς από την “είδηση” της έκδοσης του ομολόγου και οι αγοραστές δεν δείχνουν καμία διάθεση να αντισταθούν, βλέποντας πως στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης για να δώσει “σήμα” για κάποια αντιστροφή της τάσης.

Σύμφωνα με την Fast Finance, το επίπεδο των 2150 μονάδων για τον FTSE 25 είναι η κύρια στήριξη και η κοντινή αντίσταση οι 2172 μονάδες που μόνο κατοχύρωσή τους μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση, και για τον Γενικό Δείκτη, αν η αγορά τεστάρει το παλαιό υψηλό του 828 και το κατοχυρώσει μπορεί να υπάρξει στροφή προς τα πάνω άμεσα. Όπως σημειώνει, οι 838 μονάδες παραμένουν η κοντινή σημαντική αντίσταση με τις 850 μονάδες να είναι κύρια.

Η είδηση της εξόδου στις αγορές είχε αποτιμηθεί πλήρως και επιπλέον δεν κατάφερε και να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, δίνοντας το έναυσμα για ρευστοποιήσεις αφού το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη άνω του 30% από τις αρχές του έτους.

Η ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο είναι πλέον έντονη με τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για AQR, stress tests να προκαλούν προβληματισμό εν όψει και της δύσκολης γ’ αξιολόγησης που έρχεται το φθινόπωρο.

Έτσι, σε μία ακόμη ημέρα διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,63 μονάδες με πτώση 1,39% με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος να ανέρχεται τα 89 εκατ. τεμάχια. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,27%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,54% ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση 3,97%.

“Πρωταγωνιστής” της διόρθωσης ήταν και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να κλείνει στο -5,31% και στα 0,2320 ευρώ, λόγω και του reverse split της επόμενη εβδομάδας. Ισχυρές οι πιέσεις και στην Eurobank η οποία έκλεισε στο -4,08% και στα  0,9160 ευρώ, ενώ πτώση 3,67% σημείωσε η Alpha Bank στα 2,10  ευρώ και στο -3,62% και τα 0,3460 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν έντονα πτωτική, με εξαιρέσεις την άνοδο σε Τιτάν (+0,04%), Σαράντης (+1,13&), Grivalia (+0,90%),  Coca Cola (+1,59%), Motor Oil (+0,26%) και Attica Bank (+0,94%).

Με ισχυρή πτώση 5,38% έκλεισε η ΔΕΗ στα 2,11 ευρώ εν μέσω πληροφοριών οτι η Κομισιόν δεν αποδέχεται την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση, εντείνοντας έτσι τις  ανησυχίες των επενδυτών ότι πιθανόν να ζητηθεί από τη ΔΕΗ η πώληση κάποιων σημαντικών assets.

Επίσης, στο -3,29% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, στο -2,98% η ΕΧΑΕ, στο -1,71% η Βιοχάλκο και στο -1,19% η Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα