Πτώση άνω του 1% στις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης στο αρνητικό κλίμα που ακολουθεί τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve χθες το βράδυ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα αμερικανικά επιτόκια, παρά τις πρόσφατες παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της.

Παράλληλα, η Fed αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για τις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, ανακοινώνοντας ότι πλέον περιμένει να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις αντί για τρεις που ανέφερε προηγουμένως.

Η επιθετική προσέγγιση της Fed το 2018 – με την κεντρική τράπεζα να πραγματοποιεί συνολικά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων οδηγώντας τα αμερικανικά επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – έχει θορυβήσει τους επενδυτές που ανησυχούν για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από την εμπορική διένεξη με την Κίνα.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 1,4% στις 336,84 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,3% στις 10.623,42 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,4% στις 4.708,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 1,4% στις 6.671,35 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα