Πτωτική τάση στις ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και της πρόβλεψης για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% σε 818 κινεζικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων από τις 6 Ιουλίου, ενώ δασμολογικά μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν άλλα 284, συνολικής αξίας 16 δισ. δολ., εξετάζονται και θα τεθούν σε διαβούλευση πριν τεθούν σε εφαρμογή.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα, αρχίζοντας και εκείνη από τις 6 Ιουλίου, με νέα δασμολογικά βάρη σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, μεταξύ άλλων σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και στη σόγια.

Στη Βρετανία, οι προβλέψεις του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έδειξαν τη Δευτέρα ότι η οικονομία αναπτύσσεται με τον ισχνότερο ρυθμό από το 2009, λόγω της αναταραχής που έχει επιφέρει η διαδικασία του Brexit, των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για διεθνή εμπορικό πόλεμο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης συναντώνται εντός της ημέρας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, για το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου τον λόγο αναμένεται να λάβει και ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, κινούμενος στις 388,53 μονάδες, με τον Euro Stoxx 50 να κινείται πιο έντονα αρνητικά (-0,49%) στις 3.493 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,35% στις 12.966 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχει απώλειες 0,43% στις 5.478 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,05% στις 7.627 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,35% στις 22.097 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX χάνει 0,21% στις 9.833. Απώλειες 0,31% καταγράφει και ο ελβετικός SMI.

Στα επιχειρηματικά νέα, η CYBG συμφώνησε να εξαγοράσει την Virgin Money έναντι αντιτίτμου 2,26 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία προβλέπει οι μέτοχοι της Virgin Money να λάβουν 1,2125 μετοχές της CYBG για κάθε μετοχή της Virgin Money την οποία έχουν στην κατοχή τους.

Η Heineken, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 58,4 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του δικτύου βρετανικών pub που έχει στην ιδιοκτησία της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα