Πτωτική η τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να εμφανίζεται προβληματισμένη τόσο από τα στοιχεία της ανάπτυξης όσο και από την απουσία εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν μια προοπτική για την οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,46% στις 722,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.902,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,99% στις 702,06 μονάδες.

Η αγορά παρακολουθεί το πολιτικό προσωπικό να έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με περιοδείες και αντεγκλήσεις, αποτυπώνοντας στο ταμπλό τις ανησυχίες για ανακοπή των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμιστικού έργου. Δύο βασικά χαρακτηριστικά που λείπουν μέχρι στιγμής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ΧΑ.

Την ίδια ώρα, αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια δείχνουν να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικά απέναντι στην ελληνική αγορά, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές στο Capital.gr, εκφράζονται ανησυχίες για τη ρηχότητά της. “Η Ελλάδα δυσκολεύεται να προσελκύσει μακροπρόθεσμα funds, τα οποία δεν αναλώνονται σε κινήσεις εύκολου κέρδους”, αναφέρει πηγή στο Capital.gr. Η ρηχότητα και μεταβλητότητα της αγοράς προσελκύει καθαρά κερδοσκοπικά funds που στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη. Οι μεταβολές που προκαλούνται άλλωστε με λίγα κεφάλαια αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για τέτοιου είδους funds που δεν βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία μακροπρόθεσμων αποδόσεων, προσθέτει.

Και πράγματι, από το ΧΑ λείπει η μακροπρόθεσμη προοπτική, η οποία και θα οδηγήσει σε “χτίσιμο” θέσεων από ανάλογα funds. Ακόμη και τα στοιχεία της ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κάποια ξένα κεφάλαια, απογοήτευσαν, προκαλώντας “δεύτερες σκέψεις” στους επενδυτές αναφορικά με την επιλογή που λέγεται Ελλάδα. Διότι υπάρχουν πλείστες άλλες αγορές που θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις και με χαμηλότερο βαθμό κινδύνου.

Άλλωστε, η πορεία του ΑΕΠ παρακολουθείται στενά όμως και από τις αγορές ομολόγων, οι οποίες συνέχισαν και χθες να κλείνουν την “πόρτα” στην Ελλάδα με τις αποδόσεις να συνεχίζουν να αυξάνονται: στο δεκαετές η απόδοση έφτασε στο 4,44% χθες από 4,39% την προηγούμενη εβδομάδα…

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων υποχωρεί κατά 2,30%, με τις Alpha Βank, Σαράντη, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Βιoχαλκο, Grivalia, Jumbo, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Λάμδα σημειώνουν κέρδη που φτάνουν το 1,74% και 1,51% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Μυτιληναίος, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα