Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτική είναι η τάση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ασία την Παρασκευή, στο τέλος μίας εβδομάδας με έντονα σκαμπανεβάσματα, που όμως συνολικά οδήγησαν πολλούς δείκτες βαθιά στο “κόκκινο”.

Οι απώλειες έρχονται μετά από μία Πέμπτη ανάκαμψης στην Wall Street, η οποία ακολούθησε ωστόσο μία Τετάρτη έντονου και μεγάλης κλίμακας sell-off.

O δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,39%, με τον Kospi της Νότιας Κορέας να σημειώνει διευρυμένες απώλειες της τάξης του 1,75%. Στην Κίνα, ο δείκτης Shangai υποχωρεί κατά 0,75%, με τον Shenzen επίσης στο “κόκκινο”, κατά 0,58%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,93%, ενώ ο STI της Σιγκαπούρης κινείται πτωτικά κατά 0,63%.
Ο αυστραλιανός γενικός S&P/ASX 200 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή άνοδο 0,02%.

Η εμπορική διελκυστίνδα ΗΠΑ – Κίνας παραμένει σοβαρός παράγοντας ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες συνομιλίες με το Πεκίνο εάν το τελευταίο δεν επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν τα ζητήματα που του έχει θέσει η Ουάσινγκτον για την “κλοπή” τεχνολογίας και άλλες κινεζικές οικονομικές πρακτικές.

Το αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγήσει σε πρόωρο ναυάγιο τη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, προγραμματισμένο για το τέλος Νοεμβρίου, επί τη ευκαιρία της συνάντησης των ηγετών του G20 στο Μπουένος Άιρες.

Οι επιχειρήσεις πόνταραν πολλά στη συνάντηση και τη θεωρούσαν έως την Πέμπτη ως κόμβο για την χαλάρωση των όρων του “εμπορικού πολέμου”.
“Οι περισσότεροι επενδυτές γλείφουν ακόμη τις πληγές του από το πρόσφατο sell-off, με το γεγονός να αποτελεί φραγή για μια νέα αρχή σε επίπεδο ψυχολογίας”, σημειώνουν σε σημείωμά τους αναλυτές της τράπεζας OCBC της Σιγκαπούρης.

“Είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσον η ανάκαμψη στη Wall Street θα έχει διάρκεια, δεδομένου ότι οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν νευρικοί γύρω από ζητήματα εμπορικού πολέμου, παγκόσμιας ανάπτυξης, γεωπολιτικής, αλλά εταιρικών κερδών”, τονίζει από την πλευρά του ο Huani Zhu, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Mizuho.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξάλλου, διατήρησε αμετάβλητα τα επίπεδα των βασικών της επιτοκίων την Πέμπτη, κάτι ωστόσο το οποίο θεωρείτο αναμενόμενο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα