Πτωτικές τάσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και πτωτικές τάσεις κυριαρχούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δοκιμάζει τα υψηλά τριετίας, στα οποία έχει βρεθεί, προχωρώντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των κερδών της.

Διορθώνει μετά την 3ήμερη άνοδο το ΧρηματιστήριοΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,69% στις 865,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,82% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.220,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,44% στις 969,60 μονάδες.

“Ανάσες” παίρνει σήμερα η αγορά, μετά από ένα τριήμερο που της έδωσε σημαντική ώθηση, από τις 837 μονάδες στις 872 μονάδες χτες. Οι απαραίτητες διορθώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, αν και πολλές κινήσεις δεν προμηνύουν τίποτα για πιθανή αλλαγή του θετικού κλίματος που κυριαρχεί στην αγορά.

Από την αρχή του έτους, ο γενικός δείκτης ήδη σημειώνει κέρδη 8,68%, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ήδη στο +12,3%. Για επιλεγμένες μετοχές, μάλιστα, όπως η ΔΕΗ, η Βιοχαλκο και η Πειραιώς, οι αποδόσεις από 1/1 είναι εξαιρετικές, “προκαλώντας” αρκετά χαρτοφυλάκια να ρίξουν ρυθμούς, ή ακόμη και να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους.

Η άμεση εξέλιξη που αναμένει τώρα η αγορά είναι η εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση (5,7 + 1 δισ. ευρώ) προκειμένου να δοθεί μέρος αυτής στην πραγματική οικονομία. Στον σχεδιασμό είναι να δοθούν 500 εκατ. ευρώ (σε πρώτη φάση) από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ένα ποσό που μπορεί να μην είναι σημαντικό μπροστά στα 5,2 δισ. οφειλόμενα (στοιχεία 10/17), αλλά σίγουρα μπορεί να δώσουν ανάσα στην οικονομία.

Σε δεύτερο πλάνο, αλλά όχι υποδεέστερο, η αγορά θα παρακολουθεί την έναρξη των τεχνικών εργασιών σε επίπεδο EWG αναφορικά με τον μηχανισμό προσαρμογής του χρέους με βάση την ανάπτυξη. Αυτός, μαζί και με τα stress test των τραπεζών, θα είναι οι καταλύτες της αγοράς το επόμενο διάστημα, δεδομένου του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, με αμφίβολες ακόμη επιβεβαιωμένες διαθέσεις.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς πρωταγωνιστεί στη διόρθωση, καταγράφοντας απώλειες 2,41%, με τη Eurobank και την Εθνική να ακολουθούν με πτώση 1,90% και 1,80% αντίστοιχα. Στο -1,32% ο Σαράντης, στο -1,18% η Alpha Bank, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Jumbo, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Folli Follie.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει κέρδη 1%, με τις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Grivalia, Βιοχαλκο και ΟΛΠ να ακολουθούν με μετριοπαθή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι ΑΕΥΔΑΠ και η Motor Oil.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα