Πτωτικές οι τάσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,31% στις 611,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.605,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,42% στις 419,83 μονάδες.

Σήμερα το Χρηματιστήριο λειτουργεί σε θολά νερά, καθώς θα πραγματοποιηθεί και η τελευταία λήξη συμβολαίων στην αγορά παραγώγων για το 2018, με τις προσδοκίες για ανάκαμψη να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Άλλωστε, ακόμη και η εκτίμηση για ένα γενναίο window dressing για το τέλος του έτους έχει μόλις οριακές πιθανότητες, δεδομένου ότι μετά τη σημερινή η λήξη του έτους απέχει μόλις τρεις συνεδριάσεις.

Μετά άλλωστε και από αυτές τις τρεις συν τη σημερινή συνεδριάσεις, η αγορά θα κινείται και επισήμως στο εκλογικό έτος, με τους ξένους ιδιαίτερα επενδυτές να γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού λαϊκισμού. Παροχές, επιδόματα και νομοθετικές ρυθμίσεις εντυπωσιασμού θα είναι στην ημερήσια διάταξη, μία γεύση των οποίων άλλωστε πήραμε και τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, την πολιτική αβεβαιότητα τροφοδοτεί και η σχετική ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκλογές πριν από την ψηφοφορία για κύρωση της Συμφωνίας δεν πρόκειται να προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιλέξει να προκηρύξει εκλογές ακόμη και αν χάσει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κλίμα από τις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητικό, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών στη Wall Street. Η απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας να αυξήσει για τέταρτη φορά φέτος τα αμερικανικά επιτόκια έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, εξέλιξη που σαφώς θα επηρεάσει και την Ευρώπη, κατά την πρώτη περίοδο της λήξης του προγράμματος QE της ΕΚΤ.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το ΧΑ μπορεί να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, έστω και αν αυτή είναι περιορισμένη, δεδομένου του ότι βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Για να μπορέσει η αγορά, όμως, να εκδηλώσει την αντίδραση θα πρέπει αφενός να ενεργοποιηθούν οι αγοραστές που θα την στηρίξουν και αφετέρου να ολοκληρωθεί η λήξη των παραγώγων σήμερα το μεσημέρι.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης διορθώνει σήμερα κατά 3,73%, με τη Λάμδα να χάνει 2,68%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Eurobank, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Aegean, Βιοχάλκο και Coca Cola.

Στον αντίποδα, κέρδη που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι Τιτάν, Εθνική, ΕΧΑΕ και Alpha Bank, προσφέροντας στηρίγματα στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα