Πτωτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο σε Brexit και Ιταλία

Με απώλειες άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές λαμβάνοντας υπ ‘όψιν το κλίμα που επικρατεί στην Ιταλία, η οποία αψήφησε την έκκληση της Κομισιόν να αναθεωρήσει τους στόχους της για τις δαπάνες και το θέμα του Brexit, καθώς η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια κατ’αρχήν συμφωνία για ένα συναινετικό διαζύγιο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,67%, με όλους τους σημαντικούς δείκτες να είναι σε πτωτική πορεία.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει πτώση 0,90% στις 11.369,93 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,27% στις 5.036,66 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κάνει βουτιά κατά 0,73% στις 7.002,90 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,53% στις 19.937,50.

Σε πορεία σύγκρουσης έχουν εισέλθει πλέον η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ιταλίας να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

Σημαντικό σήμερα είναι και το θέμα του Brexit, καθώς η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια κατ’αρχήν συμφωνία για ένα συναινετικό διαζύγιο. Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το Λονδίνο, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους δικούς της υπουργούς, ενώ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να κρατούν την ίδια αμετάβλητη στάση.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι επίσης στο επίκεντρο, καθώς το αργό πετρέλαιο σημείωσε αύξηση κατά 7% λόγω του φόβου που επικρατεί γύρω από την υπερπροσφορά και την εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης.

Συγκεκριμένα το αργό πετρέλαιο Brent εμφανίστηκε να διαπραγματεύεται το μισό τοις εκατό χαμηλότερο στα 65,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ενδιάμεσο αργό πετρέλαιο του West Texas μειώθηκε κατά 0,74% στα $ 55,28.

Η πορεία της τιμής του θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην τιμή των μετοχών των εταιρειών πετρελαίου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Στα εταιρικά νέα, η Κομισιόν έστειλε ανακοίνωση αιτιάσεων σε Siemens και σε Alstom σχετικά με την προτεινόμενη σιδηροδρομική συγχώνευσή τους την Τρίτη. Η Alstom θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα