Πρ.Παυλόπουλος: Σωστή η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν δείχνουν αλληλεγγύη στο προσφυγικό

credit_nick_paleologos_sooc_ptdΣτην απόφαση της Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δεν δέχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το προσφυγικό και δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη αλληλεγγύη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο επίτροπος Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος επικαλέστηκε και την σημαντική -όπως την χαρακτήρισε- δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη.

Διότι, σημείωσε, παρατηρήθηκαν φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά αυτή την αλληλεγγύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή και υπενθύμισε την άριστη συνεργασία τους κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη το 2009, υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιδείξει την αλληλεγγύη της για το προσφυγικό και ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.

«Εκείνο που έχει κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι και η Ευρώπη μπορεί να είναι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες προς τους πρόσφυγες. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Σάδερλαντ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα