Πρ. Παυλόπουλος: Ελλάδα και Πολωνία δεν «ταξιδεύουν» εντός της ΕΕ με «πηδάλια» ιδιοτέλειας

Την συνέπεια με την οποία Ελλάδα και Πολωνία ακολουθούν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο και υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό μέλλον, έχοντας ως όραμα μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να «ταξιδεύουν» με «πηδάλια» ιδιοτέλειας, πολύ δε περισσότερο με «σημαίες ευκαιρίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Πολωνού ομολόγου του κ. ‘Αντρζεϊ Ντούντα στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνέβαλε ενεργώς στην ένταξη της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και πρόσθεσε ότι «τώρα είμαστε έτοιμοι ν’ αγωνισθούμε από κοινού για την οριστική καταξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει πάλι ισχυρή προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας» και υπογράμμισε ότι «το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα συμπυκνώνεται στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στη βάση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που μπορεί έτσι να φέρει σε πέρας τον δικό της ιστορικό πλανητικό ρόλο. Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, προς όφελος της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο, αυτό τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πράγμα που σημαίνει, πρωτίστως, αφενός την συνεπή εφαρμογή του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου από κάθε αποδέκτη του -επομένως τόσο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κράτη-μέλη- και, αφετέρου, την επιβολή των προβλεπόμενων από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυρώσεων σε καθέναν ο οποίος παραβιάζει τις διατάξεις του.

«Με τον τρόπο αυτόν θα επέλθει και η απαραίτητη μείωση του, διαβρωτικού για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, δημοκρατικού ελλείμματος που εξακολουθεί, δυστυχώς, να παρατηρείται και που δεν είναι συμβατό με την Δημοκρατική Αρχή, η οποία πρέπει να είναι το θεσμικό «σήμα κατατεθέν» της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρατήρησε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή κρίσιμη πραγματικότητα καταδεικνύει ότι σ’ αυτήν την πορεία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ενίσχυση του άξονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, καταδεικνύοντας τα σημαντικά θεσμικά και πολιτικά κενά της, τα οποία επί της ουσίας δεν της επέτρεψαν να παρέμβει ενεργώς όσο θα έπρεπε στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS.

«Τούτο δε αν και ήταν όταν μάλιστα ήταν και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το «πολεμικό θέατρο» της Μέσης Ανατολής αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι από παλιά γνωστές οι αδυναμίες του άξονα της ΚΕΠΠΑ, ο οποίος πάσχει από σημαντικά θεσμικά και πολιτικά κενά. Και ναι μεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβώνας, πλην όμως οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν να προσχωρήσουμε σε ακόμη πιο ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 23 επ. της Συνθήκης της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Εκ παραλλήλου, αναφέρθηκε και στον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, αλλά και στον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης.

Όπως τόνισε, η επίδειξη πραγματικής Αλληλεγγύης ως προς το μείζον Προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο περισσότερο σημαντική, όσο το ζήτημα αυτό είναι υπαρξιακό για την κοινή μας Ευρωπαϊκή Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι Ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα Ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος, προς τον Πολωνό ομόλογό του, κ. ‘Αντρζεϊ Ντούντα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει έναν πραγματικό σταθμό στην κοινή πορεία των δυο Κρατών και επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Πολωνία διατηρούν μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς, υπενθυμίζοντας, ότι το 2019 θα εορτάσουμε τα 100 έτη από την σύναψη των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος κ. ‘Αντρζεϊ Ντούντα, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή και τις πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι το Brexit δεν πρέπει να αγνοηθεί αλλά να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα χρειάζεται Αλληλεγγύη, ενίσχυση και κυρίως μια νέα ώθηση. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτή σε νέα κράτη, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα πληρούν όλα τα προενταξιακά κριτήρια και πρόσθεσε ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να ενταχθεί αλλά και να αποσυρθεί από την ΕΕ και αυτό το χαρακτήρισε ως μια κυρίαρχη απόφαση των πολιτών.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας και κυρίως της αύξησης των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας, ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνεργασία στο ποδόσφαιρο μεταξύ Ελλάδος και Πολωνίας, επικαλούμενος παλαίμαχους Πολωνούς Ποδοσφαιριστές που διέγραψαν μεγάλη καριέρα στα ελληνικά γήπεδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα