Πρώτο μέλημα των Πρασίνων της Αυστρίας η αποτροπή της συμμετοχής της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση

Σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η επικεφαλής των υποψηφίων των Αυστριακών Πρασίνων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ουλρίκε Λούνατσεκ, τονίζει ότι πρωταρχικός της στόχος για τις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είναι να αποτρέψει, με ένα υψηλό ποσοστό του κόμματός της, τη συμμετοχή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στη μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση.

Η ίδια επισημαίνει πως το συγκυβερνών σήμερα, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, όπως εδώ και μερικές ημέρες και το Σοσιαλδημοκρατικό, είναι πρόθυμα να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Κόμμα των Ελευθέρων και ως εκ τούτου να υποστηρίξουν “μία αντιευρωπαϊκή πολιτική και μία πολιτική υποκίνησης του μίσους”.

“Εμείς οι Πράσινοι είμαστε οι μόνοι με τους οποίους σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, γι΄αυτό και το σύνθημα μας είναι πως, όποιος δεν θέλει το Κόμμα των Ελευθέρων πρέπει να ψηφίσει τους Πράσινους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ουλρίκε Λούνατσεκ, η οποία την ερχόμενη Κυριακή στο συνέδριο του κόμματός της στο Λιντς θα λάβει επίσημα το χρίσμα της υποψήφιας του για το αξίωμα του καγκελάριου.

Θα είναι υποψήφια ούτως ώστε, μετά το τέλος των κυβερνητικών συνασπισμών ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα, να καταστούν δυνατές άλλες πλειοψηφίες, καθώς θα πρέπει οι επερχόμενες εκλογές να αποτελέσουν αλλαγή κατεύθυνσης και στόχος των Πράσινων (σ.σ. οι οποίοι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 είχαν συγκεντρώσει 12,4%) θα είναι ένα διψήφιο ποσοστό, σημειώνει.

Προσθέτει δε, πως οι Πράσινοι υποστηρίζουν μία ανοικτή στον κόσμο, αλληλέγγυα Αυστρία, ενώ ως πιθανούς συμμάχους “βλέπει” κάποιο τμήμα τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και του Λαϊκού Κόμματος, όπως για παράδειγμα, τους προερχόμενους από το Λαϊκό Κόμμα πρώην συντονιστές της αυστριακής κυβέρνησης σε θέματα προσφύγων, Κρίστιαν Κόνραντ και Φέρι Μάιερ, οι οποίοι ασκούν τις τελευταίες ημέρες έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στη διοίκηση, σε σχέση με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Ουλρίκε Λούνατσεκ, ο υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του Λαικού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει χαράξει έναν δρόμο που οδηγεί ολοένα και περισσότερο πολύ δεξιά, αποσπώντας τους επαίνους του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, όπως σημειώνει η ίδια, ξεσηκώνει ως γνωστόν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια θεωρεί, όπως σημειώνει, απίστευτες τις δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς για το ρόλο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη διάσωση προσφύγων, δηλώσεις που υπήρξαν “πραγματικά τυχοδιωκτικές, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών με αυτές εξομοίωνε με εγκληματίες εκείνους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για τη διάσωση άλλων”.

“Πραγματικά απογοητευμένη”, δηλώνει η επικεφαλής των υποψηφίων των Αυστριακών Πράσινων από τη στροφή των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι εγκαταλείπουν το αποκαλούμενο “Δόγμα Βρανίτσκι” (σ.σ. του πρώην καγκελάριου στο διάστημα 1986-1997, και πρώην αρχηγού του κόμματος τους Φραντς Βρανίτσκι), με το οποίο αποκλείεται μία συνεργασία με τους Ελευθέρους.

Αυτή η στροφή αποτελεί, κατά την άποψή της, “πραγματικά σπάσιμο ενός ταμπού” που αναβαθμίζει τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον αρχηγό των Ελευθέρων, “των οποίων η συμμετοχή στην αυστριακή κυβέρνηση (σ.σ. στο διάστημα 2000-2006, υπό τον καγκελάριο και τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ), απασχολεί έως και σήμερα τα αυστριακά δικαστήρια”.

Η Ουλρίκε Λούνατσεκ είχε διαδεχθεί ως κεντρική υποψήφια του κόμματος, την Εύα Γκλαβίσνιγκ, αρχηγό των Πρασίνων η οποία είχε παραιτηθεί στις 27 Μαΐου από όλα τα αξιώματά της, για προσωπικούς λόγους και η οποία από το 2008 ήταν η διάδοχος στην ηγεσία του κόμματος, του σημερινού Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υπήρξε έως τότε αρχηγός των Πράσινων επί ένδεκα χρόνια.

Παρά το γεγονός της νίκης του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, η Εύα Γκλαβίσνιγκ βρισκόταν εδώ και καιρό κάτω από εσωκομματική πίεση, εξαιτίας έντονων αντιπαραθέσεων της ηγεσίας του κόμματος με την οργάνωση της Νεολαίας του, η οποία τελικά αποβλήθηκε από τις τάξεις του.

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου το Λαϊκό Κόμμα, βασιζόμενο στην υψηλή δημοτικότητα του νέου αρχηγού του, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει μεγάλη πιθανότητα να τις κερδίσει και να προχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2006 με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαικού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Γεργκ Χάιντερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα