Πρώτη δοκιμαστική πτήση για τα τουρκικά F-35

Την πρώτη του πτήση, προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση πτητικής ικανότητας πραγματοποίησε σε αμερικανικό έδαφος, αεροσκάφος F-35 το οποίο ανήκει στην παρτίδα που αναμένεται εκτός άλλου απροόπτου να παραδοθεί στην Τουρκία στα τέλη Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο πώλησης αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, συνάντησε εμπόδια, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε συμφωνία με το Κρεμλίνο για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 κόστους 2,5 δις δολαρίων. Οι ΗΠΑ απείλησαν με ματαίωση της συμφωνίας για τα αεροσκάφη.

Πρόσφατα κατατέθηκε νομοσχέδιο στην αμερικανική βουλή που απαγορεύει την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, ωστόσο ακόμα δεν έχει ψηφιστεί.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Locheed Martin κατασκευάστρια έχει προσωρήσει κανονικά τη διαδικασία κατασκευής, του αεροπλάνου μένοντας πιστή στο αρχικό συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει την παράδοση των πρώτων F-35 στις 21 Ιουνίου.

Για το σκοπό αυτό χθες το πρώτο μαχητικό που έφερε φέρει το εθνόσημο της Τουρκίας πραγματοποίησε την δοκιμαστική πτήση με χειριστή τον Αμερικανό σμηναγό Tony Wilson.

Τις φωτογραφίες αναδημοσίευσαν και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι φωτογραφίες έρχονται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet» σύμφωνα με το οποίο, ο προγραμματισμός για την παράδοση και παραλαβή των αεροσκαφών προχωρά κανονικά «παρά τις προσπάθειες του Αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρει την προμήθεια τέτοιων όπλων στην τουρκική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα