«Πρώτα πλήρης αποπυρηνικοποίηση και μετά άρση κυρώσεων»

Μετά τις διαβεβαίωσες του Ντόνταλντ Τραμπ ότι «δεν υπάρχει πια πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του δεν περιείχε όλα όσα συμφωνήθηκαν καταρχήν με την Πιονγιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την και τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και Τάρο Κόνο, ο Πομπέο τόνισε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη «στην πραγμάτωση της πλήρους, επαληθεύσιμης και αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας».

«Θεωρούμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατανόησε το πόσο κατεπείγουσα» είναι η κατάσταση και ότι η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει «να γίνει γρήγορα», δήλωσε σήμερα από τη Σεούλ ο υπουργός, επιμένοντας στο ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ δεν θα μπορέσουν να αρθούν παρά μόνο μετά το τέλος της διαδικασίας.

Στο έγγραφο που υπεγράφη στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνόδου κορυφής τους δεν αναφέρονται ούτε η λέξη «επαληθεύσιμη», ούτε και η λέξη «αμετάκλητη».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε ότι οι τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ που της επιβλήθηκαν εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων δεν πρόκειται να αρθούν πριν η διαδικασία της «αποπυρηνικοποίησης» να έχει αποπερατωθεί.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, υπογράμμισε το πόσο σθεναρή είναι η συμμαχία της Σεούλ με την Ουάσινγκτον, παρά το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προς κατάπληξη πολλών την αναστολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών. «Η συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ», διαβεβαίωσε.

Οι τρεις υπουργοί σημείωσαν ότι θα εργαστούν μαζί για να επιτύχουν την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντησή τους, δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Τραμπ και Κιμ.

Ο Πομπέο επέμεινε στο γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να δεσμεύθηκε να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά αυτό προϋποθέτει «μια διαδικασία» η οποία «δεν θα είναι εύκολη».

Ο υπουργός είπε χθες πως περιμένει ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της πρώτης θητείας του Τραμπ, το 2020. Ο ίδιος επέμεινε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα ξαναρχίσουν αν η Πιονγκγιάνγκ σταματήσει να επιδεικνύει καλή πίστη στη διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα