Πρώτα ισόβια για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Επιβλήθηκαν οι πρώτες, βαριές ποινές για πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

Δύο στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι καταδικασθέντες, ένας συνταγματάρχης κι ένας ταγματάρχης, υπηρετούσαν σε μονάδες της χωροφυλακής στην περιοχή του Ερζερούμ. Η χωροφυλακή υπαγόταν τότε στις ένοπλες δυνάμεις. Έκτοτε έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

Το δικαστήριο έκρινε πως οι δύο αξιωματικοί ήταν μέλη του δικτύου του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.

Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία ως ύποπτοι για σύνδεση με το πραξικόπημα ή το δίκτυο Γκιουλέν, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Anadolu.

Επιπλέον, περίπου 120.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις έχουν γίνει στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πραξικόπημα. Στις αρχές της εβδομάδας η Βουλή ψήφισε την επέκταση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας για τρεις ακόμα μήνες, έως τα μέσα Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα