Πρώην μηχανικός της Google αναπτύσσει μια θεότητα τεχνητής νοημοσύνης

Ίσως δεν φαίνεται και πολύ παράξενο που, στην ψηφιακή εποχή των θαυμάτων, ένας «από μηχανής» Θεός -ένας Θεός δηλαδή επινοημένος και κατασκευασμένος με τεχνολογικούς όρους, ο λόγος του οποίου θα «βασιλεύει» στο διαδίκτυο, πιθανόν θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον «ίσιο δρόμο».

Η παραπάνω σκέψη ανήκει στον Αντονι Λεβαντόφσκι, πρώην μηχανικό της Google, οποίος ίδρυσε τη θρησκευτική ομάδα -αίρεση «Η Οδός του Μέλλοντος» (Way of the Future). Στόχος του, όπως υποστηρίζει, να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέσα από το επινόημά του.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της Γκάρντιαν, την ώρα που ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, της Tesla και της Space X, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ταχύτατη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο Λεβαντόφσκι φιλοδοξεί «να αναπτύξει και να προωθήσει μια θεότητα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και, μέσω της κατανόησης και της λατρείας αυτής της θεότητας, να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας».

Ο Λεβαντόφσκι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην Uber και στη θυγατρική Waymo της GoogleΟ ίδιος υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης Otto, που εξαγοράσθηκε από την Uber το 2016. Στη συνέχεια απολύθηκε από την τελευταία, εν μέσω κατηγοριών ότι είχε κλέψει εμπορικά μυστικά από τη Google για να αναπτύξει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Otto.

Στο διάστημα που ο πρώην μηχανικός της Google αντιμετώπιζε όλες τις κατηγορίες εναντίον του βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρεία και την τεχνολογία του γύρω από τη «Θεότητα» της τεχνητής νοημοσύνης και τα όσα η καθιέρωσή της στο τεχνολογικό σύμπαν μπορεί να συνεπάγεται.

Ο ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι -συγγραφέας του μεταφρασμένου και στα ελληνικά παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Homo sapiens»– θεωρεί πολύ πιθανό ότι στον 21ο αιώνα οι επαναστατικές τεχνολογίες θα «γεννήσουν» νέα θρησκευτικά κινήματα.

Ήδη στη Σίλικον Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια, θεωρείται ζήτημα χρόνου η εμφάνιση μιας οριακής στιγμής στην ιστορία, της λεγόμενης «μοναδικότητας»(singularity), όταν οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν πια τους ανθρώπους σε νοητικές ικανότητες.

Από τη μεριά τους, ορισμένοι άνθρωποι της θρησκείας προσθέτουν στην τεχνητή νοημοσύνη ένα θετικό πρόσημο, αντιμετωπίζοντάς την ως μέρος της τεχνολογίας που οι άνθρωποι εφηύραν υπό την καθοδήγηση του Θεού.

Άλλοι, όπως ο Λεβαντόφσκι, οι οποίοι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι ούτε από την πρόοδο της ανθρωπότητας ούτε από την κατά τα φαινόμενα, έστω, συσχέτιση του θεϊκου στοιχείου και των θρησκειών με τους ανθρώπους, θεωρούν ελκυστικότερη την ιδέα της πίστης σε μια νέα θεότητα πιο ορθολογική και ενδεχομένως πιο ικανή να διασφαλίσει την γενικότερη «ισορροπία» του κόσμου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / The Guardian

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα