Πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο ζητά ο εταίρος του Ερντογάν

Εκλογές στις 26 Αυγούστου 2018 αντί για τις 3 Νοεμβρίου 2019 (σ.σ. οπότε και είναι προγραμματισμένο) ζητάει ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) («Γκρίζοι Λύκοι») και προεκλογικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις σε βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» για ακόμη ένα χρόνο.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση από την τουρκική κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο Μπεκίρ Μποζντάγ να απαντάει -σύμφωνα με τη «Hurriyet»- ότι τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα εξετάσουν άμεσα το αίτημα.

Για τον λόγο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον ηγέτη του ΜHP.

Με δεδομένο ότι το AKP του Ερντογάν και το MHP Μπαχτσελί «κατεβαίνουν» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με τον κοινό σχηματισμό της «Λαϊκής Συμμαχίας», άρχισαν να… μυρίζουν εκλογές στη γειτονική χώρα.

Θυμίζουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε εκφράσει την εκτίμησή του για εκλογές στην Τουρκία εντός του καλοκαιριού.

Παράλληλα, αναλυτές χαρακτήριζαν πιθανό ένα τέτοιο σενάριο βασιζόμενοι στους εξής τρεις παράγοντες:

► Η τουρκική εισβολή στο Αφρίν, που τυγχάνει της αποδοχής του τουρκικού λαού.

► Η συμφωνία του AKP με το ακροδεξιούς του Μπαχτσελί, που θα μπορούσε «χαρίσει» ψήφους στον Ερντογάν οδηγώντας τον στην εκλογική από τον πρώτο γύρο.

 Η οικονομία της Τουρκίας, που παραμένει αρκετά ισχυρή και ακόμα δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στον πληθυσμό της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα