Πρόταση Τσίπρα για ευρωπαϊκό ταμείο κατά της ανεργίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση Μεγάλης Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι επί ξύρου ακμής. «Υπάρχει αδιέξοδο, ελπίζω να είναι προσωρινό», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Μπαρνιέ θεωρώντας ότι υπάρχουν τρόποι να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να μπούμε σε επικίνδυνους δρόμους, όπως η αμφισβήτηση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στην Ιρλανδία.

Αν τεθεί θέμα παράτασης στην διαπραγμάτευση η Ελλάδα θα στηρίξει το σχετικό αίτημα.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η τακτική των καθυστερήσεων και των αναβολών στο τέλος της ημέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης και της αξιοπιστίας μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, δεν πρέπει να παραπεμφθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27 στις μετεκλογικές καλένδες. Η καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και «γι’ αυτό ήμουν αρκετά αυστηρός στο συγκεκριμένο θέμα».

Σε ότι αφορά την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να έχει λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα ο Μάριο Ντράγκι στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι στο βάθος του ορίζοντα «σκοτεινιάζει» ο ουρανός, και γι’ αυτό πρέπει να διορθώσουμε την στέγη.

«Χρειαζόμαστε νέους κοινούς θεσμούς προσανατολισμένους όχι στην λιτότητα αλλά την ανάπτυξη. Μηχανισμούς επιμερισμού κινδύνου, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «εγώ και ο ισπανός πρωθυπουργός επαναφέραμε την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου κατά της ανεργίας. Αν η Ευρώπη έχει προτεραιότητα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, δεν θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική στους πολίτες, ούτε να ανακόψει ακραίες δυνάμεις».

Η ασφάλεια

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να προσέχουμε και την εσωτερική πτυχή του προβλήματος. Πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου με καθιέρωση ενός μόνιμου και αποτελεσματικού μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων ασύλου. «Η επιμονή ορισμένων κρατών να μην δείχνουν πνεύμα συνεννόησης διχάζει την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής έθεσε και το θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας το οποίο ο ίδιος έθεσε σε προηγούμενη Σύνοδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα