Πρόταση Κομισιόν για την επόμενη φάση του Brexit

Σε συνέχεια των κατευθυντήριων γραμμών που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα σύσταση προς το Συμβούλιο (άρθρο 50) προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με τη δεύτερη φάση της συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
21/12/2017

Το σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών καθορίζει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικές με ενδεχόμενες μεταβατικές ρυθμίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται ιδίως οι εξής:

– Δεν θα πρέπει να υπάρξει «επιλεκτική επιλογή»: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Τελωνειακή Ένωση και την ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες). Το κεκτημένο της Ένωσης θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται πλήρως για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού ως εάν επρόκειτο για κράτος μέλος. Οποιεσδήποτε μεταβολές του κεκτημένου κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει αυτομάτως να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Θα ισχύουν όλα τα υφιστάμενα ενωσιακά κανονιστικά, δημοσιονομικά, εποπτικά, δικαστικά και σχετικά με την επιβολή μέσα και δομές, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρείται τρίτη χώρα από τις 30 Μαρτίου 2019. Κατά συνέπεια, δεν θα εκπροσωπείται πλέον στα θεσμικά και λοιπά όργανα, και οργανισμούς της Ένωσης.
– Η μεταβατική περίοδος χρειάζεται να είναι σαφώς καθορισμένη και χρονικά περιορισμένη. Η Επιτροπή συνιστά να μη διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Επόμενα βήματα: Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (άρθρο 50) πρέπει να εγκρίνει τις πρόσθετες αυτές διαπραγματευτικές οδηγίες περί μεταβατικών ρυθμίσεων τον Ιανουάριο του 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα