Πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. δολαρίων για την Deutsche Boerse

Καμπάνα ύψους 12,5 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η εταιρία λειτουργίας του γερμανικού χρηματιστηρίου Deutsche Boerse, καθώς οι κατηγορίες για αθέμιτη χρηματιστηριακή συναλλαγή με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες (insider trading) αναφορικά με τις αγορές μετοχών από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Κάρστεν Κένγκετερ, έχει προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης στο γερμανικό Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο Κένγκετερ, που αρνείται την όποια παρατυπία και συνεργάζεται με τις Αρχές, προχώρησε στις αγορές μετοχών λίγο πριν ανακοινωθούν επισήμως οι συζητήσεις συγχώνευσης με το London Stock Exchange (LSE), οδηγώντας σε σημαντική άνοδο τη μετοχή της Deutsche Boerse. Η έρευνα για insider trading σκίασε τις προσπάθειες της γερμανικού χρηματιστήριου να ανακάμψει από την αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με το LSE, προκάλεσε τις επικρίσεις των μετόχων καθώς και την απροθυμία του διοικητικού της συμβουλίου να παρατείνει το συμβόλαιο του διευθύνοντος συμβούλου.

Τον Ιούλιο, η εταιρία λειτουργίας του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι ο εισαγγελέας της Φρανκφούρτης είχε προσφέρει συμφωνία διακανονισμού με πρόστιμα ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

Η Deutsche Boerse δήλωσε ότι αποφάσισε τώρα να αποδεχθεί τα πρόστιμα, αλλά επανέλαβε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

«Με τον τρόπο αυτό, η Deutsche Boerse θέλει να διασφαλίσει ότι η εταιρία μπορεί να επικεντρωθεί εκ νέου όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη διαχείριση των δραστηριοτήτων της και να αφήσει πίσω της το μεγάλο βάρος με το οποίο την επιφορτίζουν οι ερευνητικές διαδικασίες», ανέφερε σε ανακοίνωση.

«Ωστόσο, η Deutsche Boerse δεν συμμερίζεται την άποψη του γενικού εισαγγελέα αναφορικά με τις κατηγορίες που διατυπώνονται», δήλωσε η εταιρία. Κάποιοι μέτοχοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τον διακανονισμό. «Η ζημιά στη φήμη της Deutsche Boerse είναι ήδη τεράστια.

Δεν θα πρέπει να ζητηθεί από τους μετόχους να επωμιστούν κι άλλο κόστος τώρα. Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Ίνγκο Σπάιχ, διαχειριστής κεφαλαίου στην Union Investment.

Ωστόσο, η εταιρία άφησε σε εκκρεμότητα το θέμα της ηγεσίας της, λέγοντας ότι θα αναμένει έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες από τις αρμόδιες γερμανικές ρυθμιστικές Αρχές και την κυβέρνηση της Έσσης πριν αποφασίσει εάν θα παρατείνει το συμβόλαιο του Κένγκετερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα