Πρόστιμο και εισαγγελέας για τις επιδείξεις δελφινιών στην Αττική

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις στο ζήτημα με την πραγματοποίηση παραστάσεων με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Μετά από έρευνα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έφθασαν στο συμπέρασμα πως το Πάρκο παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων ενώ επιπρόσθετα, λειτουργούσε χωρίς άδεια, τα 4 τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η εταιρεία αντικρούει τις κατηγορίες καθώς ισχυρίζεται ότι δεν πραγματοποιεί παραστάσεις αλλά εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και τονίζει ότι έχει ήδη αθωωθεί δικαστικά δύο φορές για το ίδιο ακριβώς ζήτημα.

Κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πριν από ένα έτος, μετά από αναφορά στη Βουλή του βουλευτή Γιώργου Δημαρά. Στην έκθεση αυτοψίας οι Επιθεωρητές περιγράφουν 20λεπτη ψυχαγωγική παράσταση με δελφίνια, για την οποία κατέβαλλαν αντίτιμο 3 ευρώ πλέον του εισιτηρίου.

Επισημαίνουν δε, ότι οι παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων απαγορεύονται ρητά τόσο από τη νομοθεσία, όσο και από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ζωολογικού κήπου.

Επίσης οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η άδεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είχε λήξει από το Μάρτιο του 2013. Η άδεια ανανεώθηκε μετά τον έλεγχο, τον Ιούλιο του 2017, επομένως το Πάρκο «λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών».

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από την πλευρά του απορρίπτει τα επιχειρήματα των Επιθεωρητών, κατηγορώντας τους για «μεροληπτική παρερμηνεία της νομοθεσίας». Όπως αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα, η χρήση της λέξης «παράσταση» από τους Επιθεωρητές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αναφορικά με τη θέμα της χρέωσης εισιτηρίου, το Αττικό Πάρκο υπογραμμίζει πως ήταν μια προαιρετική επιλογή «προς οικονομική διευκόλυνση των επισκεπτών λόγω της οικονομικής κρίσης» και καταργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Μετά την ολοκλήρωση της πράξης βεβαίωσης παράβασης στις 3 Νοεμβρίου, οι Επιθεωρητές διαβίβασαν την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Επίσης, ενημέρωσαν τις υπηρεσίες αδειοδότησης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια) και θα προχωρήσουν στον καταλογισμό προστίμου στην εταιρεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα