Πρόσκληση ΣΕΒ σε κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82Πρόσκληση στις κινεζικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν στην Ελλάδα γραμμές τελικής συναρμολόγησης προϊόντων τους, όπως και συσκευασίας απεύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας σε κινεζική αποστολή κυβερνητικών αξιωματούχων και διπλωματών. «Μπορούμε πολύ περισσότερα», σημείωσε αναφερόμενος στη μέχρι τώρα ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία και υπογράμμισε πως η παρουσία της Cosco στον ΟΛΠ και η κινεζική πολιτική ανάπτυξης του νέου δρόμου του μεταξιού αποτελούν σημαντικότατες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει κέντρο διανομής όλων των κινεζικών προϊόντων που προορίζονται για τις αγορές της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής», εκτίμησε. Ομως προχώρησε και ένα βήμα περισσότερο: κατέθεσε πρόταση να γίνει στην Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο για την ανταλλαγή του κινεζικού νομίσματος, του ρενμινμπί, όταν απελευθερωθεί διεθνώς η ανταλλαξιμότητά του.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του ιδρυτικού Συνεδρίου Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι τεσσάρων κινεζικών επαρχιών και 14 πόλεων-μελών του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, της Αμφικτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και περισσότερων από 80 ελληνικών δήμων, καθώς και επιχειρηματικοί παράγοντες και των δύο χωρών.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην έναρξη του συνεδρίου ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zu Xiao Li απαρίθμησε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως της Cosco, και τις δρομολογημένες των Sate Grid στον ΑΔΜΗΕ και CMEC σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ και περιέγραψε ως εξαιρετικά ευοίωνες τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. «Οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Κίνας και της Ελλάδας έχουν εναρμονιστεί με την πρωτοβουλία ”Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος”», σημείωσε ο πρέσβης αναφερόμενος στον ευρύτερα γνωστό ως νέο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού. Τις επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες που δρομολογεί η Cosco στον Πειραιά απαρίθμησε σε άλλο σημείο του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου.

Από την πλευρά του, ο επίσης παρών υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία στην ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων» και εκτίμησε πως «μετά το βήμα που κάναμε στον Πειραιά ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο πρωτόγνωρο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα