Πρόσθετα μέτρα ζητάει πάλι ο Τόμσεν

TOMSEN

Eμμένει ο Πολ Τόμσεν για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα