Πρόντι και Στίγκλιτς κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

stiglitz_prodiΟ Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, βραβευμένος με βραβείο νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ένωσαν τις φωνές τους κατά της λιτότητας, επ’ ευκαιρία δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε στην Μπολόνια.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ιταλία, Θ. Ανδρεάδης -Συγγελάκης, ο Στίγκλιτς κατέκρινε για μια ακόμη φορά «ένα σύστημα λιτότητας το οποίο επιβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλό το έλλειμμα στο 3%, το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και σε χαμηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό». Τόνισε, δε, με σχετική δόση ειρωνείας, ότι τα ποσοστά αυτά «κάποιοι τα βρήκαν, προφανώς, στον αέρα και στον ουρανό».

«Οι δηλώσεις σου δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται στα ιταλικά, αλλά στα γερμανικά», είπε χαμογελώντας με νόημα προς τον Στίγκλιτς ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σε περιόδους με ισχνές αγελάδες πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις, ενώ σε περίοδο με παχιές αγελάδες να προσπαθείς να περιορίζεις τις δαπάνες αυτές, αλλά τώρα το δόγμα φαίνεται να έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πρόντι θεωρεί, επίσης, πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική γραμμή που θα θελήσει να ακολουθήσει η καγκελάριος Μέρκελ. «Το να έχεις ηγετικό ρόλο σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου το γενικότερο συμφέρον», τόνισε. «Αν συνεχισθεί η σημερινή πορεία, κινδυνεύει το ευρώ, διότι δεν υπερισχύει το γενικότερο συμφέρον, όλων των κρατών μελών», κατέληξε ο Πρόντι.

Σε ότι αφορά την δυνατότητα εξόδου από το ευρώ, όμως, οι απόψεις των δυο οικονομολόγων, συνεχίζουν να διίστανται, σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ:

«Μπορεί να παραμείνει κανείς στην Ευρώπη, χωρίς το ευρώ, όπως κάνει η Σουηδία. Θα μπορούσε, στο μέλλον να το κάνει και η Ιταλία», τόνισε από την Μπολόνια ο Στίγκλιτς.

«Η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα δημιουργούσε κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας μετά την Αναγέννηση: μια ασήμαντη παρουσία, για ατέλειωτο διάστημα τεσσάρων αιώνων» του απάντησε ο Ρομάνο Πρόντι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα