Πρόεδρος ΣτΕ: Καταγγέλλει ωμή παρέμβαση Κοντονή στη Δικαιοσύνη

Φραστική σύρραξη μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή σημειώθηκε το πρωί στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Ο ανώτατος και αρχαιότερος δικαστής της χώρας κατήγγειλε για “ωμή παρέμβαση” κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή με αφορμή  τη σκληρή κριτική του τελευταίου, λίγα λεπτά πριν, στην απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την υπουργική απόφαση για το Πόθεν Έσχες.

“Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης και κυβέρνησης” είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ και συνέχισε:

“Είδα όμως  η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα  από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα .Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας. Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βουβή ούτε κουφή, ούτε τυφλή”, κατέληξε καταχειροκροτούμενος

Καταγγελίες Κοντονή

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης  είχε χαρακτηρίσει “πρόβλημα”  την  πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, προκαλώντας την αντίδραση του κ.Σακελλαρίου ο οποίος απάντησε: “Ελάτε τώρα. Τι είναι αυτά που λέτε. Θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω”

Υπουργός Δικαιοσύνης: Μη με διακόπτετε. Όπως το πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο ,άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει  ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια  στη διαδικασία του ελέγχου.

Ο κ. Κοντονής επίσης  αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης υπονοώντας την πολύμηνη αναμονή για την έκδοση του βουλεύματος που αφορούσε ενδεχόμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και το πόθεν έσχες των δικαστών.

“Πρέπει  να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα  όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο απ’  όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε  την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο  σημαντικό ζήτημα. Πρόβλημα  είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες” υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής.

“Δεν υπήρξε πρόθεση  απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και  θα καταθέσουμε αυτά  που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως” απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Δημ. Ασπρογέρακας και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις λέγοντας : “Κανείς δεν μπορεί  να απαιτήσει  από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και μειοψηφία. Υπήρξε και η άλλη άποψη” τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα