Πρωτιά της Άγγελα Μέρκελ με 32,7% με τρίτη δύναμη την ακροδεξιά

Στην πρώτη θέση των νεότερων exit polls παρουσιάζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το SPD του Μάρτιν Σουλτς, το οποίο καταγράφει την χειρότερη εκλογική πτώση στην μεταπολεμική του ιστορία, ενώ εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το SPD δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, το πολιτικό σοκ έρχεται στην τρίτη θέση, από την είσοδο ενός ακροδεξιού κόμματος – και συγκεκριμένα του SpD στη γερμανική βουλή ύστερα από 60 χρόνια, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 13,4%, σύμφωνα πάντα με τα exit polls.

Ωστόσο, το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού καταρρέει και η Ανγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί να συνεργαστεί με δύο κόμματα για να κάνει βιώσιμη κυβέρνηση.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δίκτυο Tagesschau το κόμμα της Μέρκελ χάνει στις σημερινές εκλογές 9 μονάδες σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχα μειωμένο κατά 5,7 μονάδες εμφανίζεται το ποσοστό του SPD.

Αντίθετα ενισχυμένο κατά 0,4 μονάδες είναι το Die Linke, 1,1 οι Πράσινοι και το FDP 5,7. Το ακρoδεξιό ΑfD κερδίζει 8,8 μονάδες.

Πανηγυρίζουν στο Βερολίνο οι ακροδεξιοί

Πρόκειται για ένα ιστορικό εκλογικό σκορ για  το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – που δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα». Οπαδοί του AfD ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις ανακοινώθηκαν τα exit poll και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας. Ο εις εκ των βασικών τους υποψηφίων, Αλεξάντερ Γκάουλαντ τόνισε: «Θα ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα και το λαό μας.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα