«Πρωθυπουργός πάλι ο Τσίπρας»

Το μεσημέρι της 15ης Ιανουαρίου, ο υδράργυρος στη Φρανκφούρτη μόλις και μετά βίας άγγιζε τους 3 βαθμούς Κελσίου. Το εξωτερικό ψύχος, όμως, τέτοια εποχή είναι συνηθισμένο στη γερμανική πόλη – τη μοναδική στην Ευρώπη που επιτρέπεται να χτιστούν ουρανοξύστες στο ιστορικό της κέντρο.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το ρίγος που διαπέρασε το σώμα των σημαντικότερων Ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι εκείνη την ώρα συνέτρωγαν σε γεύμα που τους παρέθετε η ηγεσία της Bundesbank σε μία από τις αχανείς αίθουσες των κεντρικών γραφείων της. Οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είχαν συναντηθεί λίγη ώρα νωρίτερα με τους εκπροσώπους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους είχαν υποσχεθεί ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές Αρχές του Οργανισμού, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Τώρα όμως, έχοντας απέναντί τους τον 50χρονο πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, τους οικονομολόγους συνεργάτες της πανίσχυρης Εθνικής Τράπεζας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και μια σειρά άλλων τραπεζιτών της πολυπληθέστερης χώρας της Ευρώπης, έμεναν ενεοί με αυτά που άκουγαν.

Οι συνδαιτυμόνες είπαν αρχικά στους Έλληνες διοικητές πως «το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ μας είναι πολύ καλό και όντως διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ουσιαστική διάθεση συνεργασίας». «Εξάλλου», πρόσθεσαν με νόημα, μπαίνοντας στο… ψητό, «είτε το θέλετε είτε όχι, εμείς θα σας βγάλουμε από τα μνημόνια και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και οι μηχανές να ξαναπάρουν μπροστά. Σε λίγο καιρό δεν θα το πιστεύετε ούτε εσείς αυτό που θα δείτε αναφορικά με τους δείκτες ανάπτυξης της χώρας σας».

Ακολούθησε μετά η καταλυτική φράση που έκανε τους ομοτράπεζους να … παγώσουν: «Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρωθυπουργός θα είναι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ηγεσία της Bundesbank θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κερδίσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα παραπάνω δεν χωρούν αμφισβήτησης, καθώς προέρχονται από πηγή που βρισκόταν στο συγκεκριμένο γεύμα εργασίας και τα μετέφερε ακολούθως σε στενό κύκλο επιχειρηματιών άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα.

Για την ιστορία, να επισημάνουμε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία σε εκείνο το τραπέζι απαρτιζόταν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και επικεφαλής της Eurobank Ergasias Νίκο Καραμούζη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον ομόβαθμό του της Eurobank Ergasias  και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank και πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ Σπύρο Φιλάρετο.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Θεόδωρος Φέσσας, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλης Στασινόπουλος. Τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Ρέτσος και ο αντιπρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης, ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι τη συζήτηση παρακολουθούσε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.

Τα όσα αποκαλύπτουμε σήμερα δεν ανακοινώθηκαν βέβαια επισήμως, καθώς στη σχετική προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά) αναφέρει απλώς ότι «στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και η ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων. Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά».

Ανησυχία Στουρνάρα

Από τους ομοτράπεζους του γεύματος που παρέθεσε η ηγεσία της Bundesbank, τη μεγαλύτερη ανησυχία για τα όσα άκουγε αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της χώρας μας φέρεται να είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, που ούτως ή άλλως δεν διάγει και τις καλύτερες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συνεργασία του με την κυβέρνηση και άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν αποκλείουν την ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας, εντός των επομένων μηνών, για την απομάκρυνση από τη θέση που κατέχει.

Ο τρόπος με τον οποίο θα… αποστρατευτεί δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Δεν αποκλείεται ακόμη και η τιμητική αποστρατεία του κ. Στουρνάρα, εάν υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Λαμβάνοντας το θετικότερο για τον κ. Στουρνάρα σενάριο, θα μπορούσε επί παραδείγματι να μεταπηδήσει στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – αξίωμα που σημειωτέον είχε καταλάβει και ο προκάτοχός του στην Τράπεζα της Ελλάδος, κ. Λουκάς Παπαδήμος, μεταβαίνοντας στη Φρανκφούρτη από το 2002 έως το 2010.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, πάντως, κάνει λόγο για προσπάθεια εξόντωσής του «με κάθε βρόμικο τρόπο». Μαθαίνοντας ότι το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, υπογράμμισε ότι όσα καταγγέλλονται σε βάρος του έχουν «έναν και μοναδικό στόχο: Την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας […]. Η καταγγελλόμενη εμπλοκή μου δεν είναι τίποτε άλλο, παρά πρωτοφανείς κατηγορίες, με προφανή ψέματα και ανακρίβειες, που στηρίζονται αποκλειστικά σε “ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες”».

Σε περίπτωση που αποχωρήσει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Στουρνάρας, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το αξίωμά τους και άλλοι τραπεζίτες με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις, όπως είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias κ. Φωκίωνας Καραβίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι για τη θέση τους προαλείφονται τραπεζικά στελέχη προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς θα τοποθετηθούν άτομα τα οποία θα έχουν καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει και της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, στα μέσα Αυγούστου.

Άλλωστε, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα είναι ραγδαίες τους τελευταίους μήνες, κάτι που καταδεικνύεται και από τον τρόπο αντιμετώπισης του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Από τον Δεκέμβριο έχουν «παγώσει» οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου και της κόρης του, κατόπιν εντολής των οικονομικών εισαγγελέων που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο επιχειρηματίας.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, αναφέρεται ενδελεχώς στα δάνεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που πωλήθηκαν «κοψοχρονιά από την Τράπεζα Πειραιώς σε “κοράκια” της αμερικανικής κτηματαγοράς έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια τα αγόρασε η τράπεζα αντί 500 εκατομμυρίων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν δέκα ανώτερα στελέχη του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους.

 

 

Πηγή: Παρασκήνιο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα