Προ των πυλών το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης. «Η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται κοινωνικός στόχος», σημείωσε στις επιτροπές της Βουλής, προσθέτοντας πως η νέα ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή μήπως τυχόν λάθος κινήσεις οδηγήσουν στην απαίτηση νέων κεφαλαίων που θα επιβάρυναν τους φορολογούμενους.
Ειδικότερα, προσεκτικές κινήσεις ώστε να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση στους έλληνες φορολογουμένους συνέστησε την Πέμπτη ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ότι μέχρι σήμερα έχει υπάρξει «οργασμός πρωτοβουλιών» από την κυβέρνηση για τη δημιουργία θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια» θυμίζοντας ότι αν οι τράπεζες βρεθούν στην ανάγκη νέων κεφαλαίων, «ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Ακόμα, σημείωσε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας (η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη), αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μαρτίου.
Στη συνέχεια τόνισε ότι το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, υπάρχει όμως υποχρέωση ενημέρωσής τους, καθώς αποτελεί ένα θέμα που άπτεται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
Για την έξοδο στις αγορές και την κριτική περί υψηλών επιτοκίων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η χώρα μας «χρεοκόπησε» και επομένως δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις με το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πολιτικό σύστημα έχει εθιστεί σε μια κριτική που δεν βλέπει μπροστά, με αιχμές ειδικά κατά της ΝΔ που βλέπει πρώτα το αρνητικό.
Τι είπε ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή
«Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εντάσσονται στην αντίληψή της για την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικού κράτους και στην πεποίθησή της ότι η μείωση των ανισοτήτων ενισχύει και την ανάπτυξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας απόψε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ειδικά για το ρόλο που διαδραματίζει ο μισθός στην ανταγωνιστικότητα, ο Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να επισημάνει πως, όπου δοκιμάστηκε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση των μισθών, οδήγησε σε αποτυχία αυτόν τον στόχο.
«Η λογική μας είναι ότι θα διεκδικήσουμε θέση στην παγκόσμια οικονομία και στον παγκόσμιο καταμερισμό, θα διεκδικήσουμε ανταγωνιστικότητα, επενδύοντας στη γνώση, στην οργάνωση, στην ποιότητα, σε καινοτόμα προϊόντα και όχι επενδύοντας στη μείωση των μισθών», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση
δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α΄130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του ν. 4551/2018».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην παράταση του νόμου Κατσέλη, ενημέρωσε την επιτροπή ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας με στόχο να συζητηθεί εντός του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
«Δεν διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει η έννοια της διαπραγμάτευσης. Εφόσον όμως είναι θέματα που άπτονται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, και ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης, είμαστε υποχρεωμένοι, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, να ενημερώνουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και ειδικά την ΕΚΤ», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε:
«Όχι μόνο αδράνεια δεν υπήρξε από την κυβέρνηση, αντιθέτως υπήρξε ένας οργασμός πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Από έξω υπήρχε η άποψη να τελειώσουμε με το νόμο Κατσέλη και το οποιοδήποτε καθεστώς. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε πιο έγκαιρα. Τώρα υπάρχουν τα δεδομένα να νομοθετήσουμε».
Υπάρχουν πλευρές που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, είπε ωστόσο ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση. Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Το νέο πλαίσιο πάντως ετοιμάζεται».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο επιτόκιο δανεισμού και σχολίασε την κριτική που επιφύλασσε η αντιπολίτευση. «Δεν είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Εμείς όμως ξεχνάμε ότι χρεοκοπήσαμε; Το επιτόκιο είναι καλύτερο από το επιτόκιο που είχε η χώρα το 2007 και το 2008, δηλαδή από το επιτόκιο πριν την κρίση. Μπορούσαμε να πάμε και χαμηλότερα το επιτόκιο, αλλά ίσως θα ήταν μετά αρνητικό αν ανέβαινε. Με το επιτόκιο, το 3,6 που πήγαμε, αμέσως μετά τα επιτόκια υποχωρούν περαιτέρω. Αυτοί που δεν αγόρασαν, αγοράζουν τώρα, γι΄αυτό πέφτει το επιτόκιο, και πέφτει και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κάτω από 4%».
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολιάζοντας τη ρητορική που έχει αναπτυχθεί από συγκεκριμένες πλευρές.
«Οι βαλκανικοί πόλεμοι τέλειωσαν. Εάν κάποιοι σκέφτονται στα Βαλκάνια να ξαναγίνουν πόλεμοι, τάχατες για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας Μακεδονία, ο ελληνικός λαός αυτά τα καταλαβαίνει. Ο ελληνικός λαός θέλει ειρήνη, θέλει συνεργασία, θέλει προκοπή, θέλει τη χώρα να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινά σχέδια και υποδομές που θα βοηθήσουν κυρίως τη Β. Ελλάδα. Σταματήστε λοιπόν τη σπέκουλα, διότι είναι εκτός εποχής δυστυχώς κάποιες απόψεις που θέτουν θέμα επαναχάραξης των συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα