Προ των πυλών η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ταμεία

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της κατάθεσης στη Bουλή της ρύθμισης των 120 δόσεων που αφορά τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ισχύσει από τον Μάρτιο και αναμένεται  να δώσει μεγάλη  ανάσα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που έχουν πνιγεί στα χρέη. 

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία αποπληρωμής των χρεών μέχρι και σε 120 δόσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 25 – 30 ευρώ, έναντι 50 ή 100 ευρώ που ήταν το ελάχιστο όριο των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Βασικός στόχος, είναι η ψήφιση της ρύθμισης να συμπέσει χρονικά και με τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν με απλή διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμη αν έχουν χρέη πριν από το 2002. Δηλαδή, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική,  για αυτούς που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες είναι ακόμη στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και για τους περίπου 80.000 ασφαλισμένους οι οποίοι, αν και έχουν συμπληρώσει τα έτη προϋπηρεσίας και την ηλικία συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους λόγω μεγάλου ύψους οφειλών που έχουν και βρίσκονται εκτός ρύθμισης. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Πάντως, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο «χωρίς τον ΕΦΚΑ και τους κανόνες υπολογισμού των εισφορών δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απαλλαγή αυτών των μεγάλων επιβαρύνσεων, η περικοπή των μεγάλων προσαυξήσεων και των υπέρογκων εισφορών που επιβάλλονταν από τον π. ΟΑΕΕ, με τις κλίμακες τις ανελαστικές, και από τα παλιά Ταμεία τα οποία επέβαλαν δυσβάσταχτα βάρη και οδηγούσαν στα λουκέτα».
«Κούρεμα» και διαδικασία

Η συνολική μείωση των χρεών μέσα από το διπλό «κούρεμα» αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 70%. Συγκεκριμένα, η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Η διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσα από τρία απλά βήματα , που είναι τα ακόλουθα:

  1.  Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και το ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
  2. Στη συνέχεια μεταφέροντας το ποσό του χρέους στην επόμενη σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορεί να δει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει μετά το «διπλό κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Επίσης, θα βλέπει ταυτόχρονα και τον αριθμό των δόσεων, καθώς και το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώσει.
  3.  Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε στο τρίτο βήμα θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης και το «διπλό κούρεμα» ο κάθε οφειλέτης θα έχει στο εξής μία νέα μειωμένη οφειλή την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

Παράλληλα, σχετικά με τις 120 δόσεις , ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις του από την Δράμα, είπε ότι το σχέδιο μας είναι να έχουμε ρυθμίσεις για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ενώ εκτός θα μείνουν οι κακοπληρωτές.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους δήμους. Σε έως 100 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν χρέη από τέλη, φόρους, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων. Οσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα η διαγραφή των προσαυξήσεων θα υπολογίζεται ως εξής:

  • 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.
  • 80% για εξόφληση σε 2 έως 24 δόσεις.
  • 70% για εξόφληση σε 25 έως 48 δόσεις.
  • 60% για 49 έως 72 δόσεις.
  • 50% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Η πρώτη δόση ή η εφάπαξ αποπληρωμή θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ η ελάχιστη δόση ανέρχεται σε 20 ευρώ. Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη ημέρα που όφειλε να καταβληθεί. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, όσοι χρωστούν στους δήμους θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εφόσον καταβάλλουν το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη έως 5.000 ευρώ, 10% για οφειλή από 5.001 έως 10.000 ευρώ και 20% για χρέη άνω των 10.001 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα