Προσφυγικό και σχέσεις με Τουρκία συζήτησαν χθες στο ντιμπέιτ Μέρκελ – Σουλτς 

Ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, άσκησε δριμεία κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για την προσφυγική πολιτική της, κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους ευρωπαίους γείτονές μας», δήλωσε ο Σουλτς και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. «Με μένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία», τόνισε.

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπερασπίστηκε την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι ενήργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί την πλειοψηφία των Γερμανών οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν ενστερνίζονται την άποψή της ότι «το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία». «Καταλαβαίνω όσους είναι επιφυλακτικοί», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «σύστημα απελπισίας» και αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

«Θα διέκοπτα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ», δήλωσε ο Σουλτς – Υπέρ κοινής ευρωπαϊκής θέσης για το ζήτημα η Μέρκελ

Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα πρότεινε εάν ήταν καγκελάριος, δήλωσε ο Σουλτς και απευθυνόμενος στη Μέρκελ, δήλωσε ότι «θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς». Η Μέρκελ από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε μετριοπαθέστερη, λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει το σκεφτεί κανείς πολύ καλά», υπενθύμισε ωστόσο ότι το δικό της κόμμα (CDU) δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι, αν και οι χαμηλοί τόνοι δεν οδηγούν πουθενά με κάποιον σαν τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή προκειμένου να απελευθερωθούν οι γερμανοί πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Η ίδια δήλωσε ότι θα συμφωνούσε στην διακοπή της προενταξιακής βοήθειας που δίδεται στην Άγκυρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι «το εάν η Τουρκία ή η ΕΕ θα κλείσει την πόρτα, πρέπει να αποφασιστεί με ηρεμία» και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους ευρωπαίους συναδέλφους της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Τουρκία απομακρύνεται με ταχύτατο ρυθμό από όλες τις πολιτικές συνήθειες», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι καταβάλλει κάθε διπλωματική πίεση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Γερμανοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Σουλτς προειδοποίησε ότι «κανένας Γερμανός δεν είναι πλέον ασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία» και τόνισε ότι όποιος εκλεγεί καγκελάριος έχει την ευθύνη να πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα του δεν μπορεί πια να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη του ντιμπέιτ

O Mάρτιν Σούλτς απάντησε πρώτος στο πρώτο εισαγωγικό ερώτημα, γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακές για το SPD, λέγοντας ότι υπεύθυνες είναι οι χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν στα τρία κρατίδια. «Ήταν πικρό», είπε, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι απόψε θα πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. «Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει», τόνισε.

«Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου», δήλωσε με τη σειρά της η Άγκελα Μέρκελ.

Ο Σουλτς της επιτέθηκε, χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο. «Την δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την προχωρήσει με κλινάμαξα», είπε.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κονωνία.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της προσφυγιάς και αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Ο Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επιτέθηκε στη Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση», υποστήριξε.

Στο ερώτημα του Σούλτς προς τη Mέρκελ γιατί προσκάλεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU της Μέρκελ) τον ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «είχαμε μια δραματική κατάσταση» και παρέπεμψε στο Σύνταγμα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιζόμενη την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε το 2015. «Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις», όπως είπε, παραδέχτηκε όμως ότι ότι δεν ασχολήθηκε προηγουμένως αρκετά με την κατάσταση των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες, ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. «Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών».

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι «είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση». Η καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι Ισλαμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό».

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως «τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα».

Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να κλείσουν. «Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε». Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να επενδύσουμε πολλά».

Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων, ο Σουλτς απάντησε πως «κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά», ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα αθρώπινα δικαιώματα.

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα