«Προσπέρασμα» Τραμπ στην τελική ευθεία

Democratic presidential candidate Hillary Clinton (L) and Republican presidential candidate Donald Trump are seen in a combination of file photos taken in Henderson, Nevada, February 13, 2016 (L) and Phoenix, Arizona, July 11, 2015.  REUTERS/David Becker/Nancy Wiechec/Files

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι της Χίλαρι Κλίντον σε μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών βλέπει τον ενθουσιασμό των οπαδών της να καταρρέει μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο που ο δισεκατομμυριούχος παίρνει προβάδισμα στην έρευνα αυτή που πραγματοποιείται τακτικά από το ABC News και την Washington Post. Προηγείται της Κλίντον με 46% έναντι 45% στη δημοσκόπηση αυτή, που περιλαμβάνει τους τέσσερις κύριους υποψηφίους. Ωστόσο το προβάδισμά του βρίσκεται μέσα στο περιθώριο σφάλματος της έρευνας (3 ποσοστιαίες μονάδες).

«Σε κάθε περίπτωση, η +1 μονάδα του Τραμπ είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας του γραφείου Langer Research Associates, η οποία διεξήχθη από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου. «Δεν είχε περάσει σε ποσοστό την Κλίντον παρά μόνο μία φορά προηγουμένως», στα μέσα Μαΐου. Ο επιχειρηματίας είχε τότε προβάδισμα δύο μονάδων, σε μια δημοσκόπηση που περιλάμβανε μόνο τους δύο σημαντικότερους υποψηφίους.

Ο ενθουσιασμός για τη Δημοκρατική υποψήφια κατέρρευσε ιδιαίτερα μετά το σοκ που προκάλεσε την Παρασκευή η ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της που είχαν περάσει από έναν ιδιωτικό διακομιστή όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2009-2013), μετά την ανακάλυψη νέων μηνυμάτων που ανακοινώθηκε από το FBI, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το μερίδιο των «πολύ ενθουσιωδών» οπαδών της μειώθηκε από 52% στις 22 Οκτωβρίου σε 45% την Κυριακή. Περισσότεροι από μισοί από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ (53%) δηλώνουν «πολύ ενθουσιώδεις», καταγράφοντας αύξηση κατά την ίδια περίοδο (ήταν 49% στις 22 Οκτωβρίου).

Ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε στο Twitter την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα αυτό, διαβεβαιώνοντας πως η άνοδός του στις δημοσκοπήσεις υπήρχε πριν ακόμη ανοίξει και πάλι η υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

«Όσο αμφίρροπη κι αν είναι η εκλογή, οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία δεν αντανακλούν αναγκαστικά το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ προηγούνταν μια μονάδα του Μπαράκ Ομπάμα στα αποτελέσματα ανάλογων δημοσκοπήσεων το 2012», προειδοποιεί πάντως το Langer Research Associates.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί εντούτοις ένα προβάδισμα 2,5 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων για τους τέσσερις υποψηφίους που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Real Clear Politics.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα